Minions

14 June 2016

Itinerary Solo Backpacker South Korea 2015

Assalamualaikum

[Link download FULL ITINERARY ada di bawah]


So in this entry, I will compile semua link pasal travel ke Korea tu. Senanglah kalau ada sesiapa nak refer nanti. Tu pon kalau ada la. Minta maaf kepada pembaca yang dah jemu sebab entry Korea tak habis-habis. Well, inshaAllah this will be the last.

Budget


Walaupun budget yang MD dapat taklah "budget" sangat sebab lebih RM3000 untuk sepuluh hari, otai traveler, Cik Jari Manis kata still ok. Considering yang duit ringgit jatuh teruk tahun lepas. 1000won equal to RM3.855. Biasa 1000 won equal to RM3.25. Banyak kan beza. Stress betul. Plus budget ni cover Busan, Jeju, Seoul. Kalau kat Malaysia kiranya dah cover Kuala Lumpur, Penang dengan Sabah/Sarawak. Anyway, kalau nak baca detail pasal my expenditure, and how to reduce it jadi below RM3000, boleh klik link di bawah.

Link post pasal budget : KLIK SINI

Rough Itinerary


Dekat bawah ni rough itinerary trip Korea haritu. Kalau nak baca detail posts on my experience, whether tempat tu cantik ka tak, direction and so on boleh klik dekat LINK yang di-attached dekat bawah. Rajin-rajin la baca ya. Penat kot tulis. Hahaha ayat mintak simpati pembaca.

Day 1 [LINK]
- Fly to Busan
- Busan Station
- Check in Cube Guesthouse
- Lotte Departmental Store Busan
- Gwangalli Beach

Day 2 [LINK]
- Check out guesthouse
- Gamcheon Culture Village
- BIFF Square
- Fly to Jeju
- Check in Rainbow in Jeju
- Jeju Dongmun Market

Day 3 [LINK]
- Check out guesthouse
- Saryeoni Forest
- Sangumburi Crater
- Check in Kkodak Kkodak Guesthouse
- Cheonjeyeon Falls
- Cheonjiyeon Falls

Day 4 [LINK PART 1 / LINK PART 2]
- Check out guesthouse
- Seongsan Ilchulbong
- Seopjikoji
- Udo Island
- Check in Rainbow in Jeju

Day 5 [LINK]
- Fly to Seoul
- Check in Dongdaemun Hostel
- Ihwa Mural Village / Naksan Park
- Myeongdong Street
- Dongdaemun Design Plaza

Day 6 [LINK]
- Gwangwhamun Square
- Gyeongbokgung
- Bukchon Hanok Village
- Insadong (Ssamziegil Complex)
- Deoksugung Stonewall
- Seoul Plaza

Day 7 [LINK]
- Gangchon Railbike
- Nami Island
- Dongdaemun Market

Day 8 [LINK]
- Free and easy
- Yeouidi Park (KBS)
- Itaewon

Day 9 [LINK]
- Ewha Woman University
- Namdaemun Market
- Korea National University

Day 10 [LINK]
- Last minute shopping
- Fly to KLIA

Full Itinerary Download

And finally, dekat dalam itinerary yang MD include ni ada jugak direction and budget. Mungkin ada maklumat yang tak precise. So I apologize in advance. I really hope it helps. Korea is a very safe and easy country to explore. Happy traveling guys!



Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

07 June 2016

Budget 10 Hari 9 Malam Ke Korea

Assalamualaikum

Gigih buat poster sekali meletop tak? Haha


As promised, entry kali ni MD nak cerita pasal budget ke Korea based on my total expenditure while I was there. RM3232.14 total spend untuk 10 hari which is sangatlah melampau ya. I should be more careful berbelanja lepas ni. Anyway, MD siap buat pie chart kot untuk tengok where my money flow. Gigih tak gigih? 


I will analyse based on all the 8 categories above.

Flight (RM841.94 / 26% of total expenses)


I honestly think I did a good job on this one. Masuk bakul angkat seniri kan. Tak sia-sia rajin bukak website Air Asia dengan Jeju Air lik almost every day sebab nak check promo. The amount mentioned above tu dah include :
  • Flight KLIA-Busan (RM199 ticket + RM24 fee) : RM223
  • Flight Incheon-KLIA (RM367 ticket + RM89 luggage) : RM456
  • Flight Busan-Jeju : RM82.63
  • Flight Jeju-Seoul : RM85.31
  • Food KLIA-Busan (RM19 nasi dagang + RM4 water) : RM23
Boleh jimat lagi kalau bawak makanan sendiri, and also by sharing luggage. Since MD solo traveler, bazir betul beli luggage 20kg tapi yang guna tu dalam 12kg ja kot. Kalau boleh share dengan travel partner memang boleh jimat.

Accommodation (RM668.84 / 21% of total expenses)



Untuk penginapan, for a budget traveler of course akan prefer cheap option which is dorm. Anggaran harga dorm per night area Seoul, Busan, and Jeju dalam 15000KRW (RM57.83). Seoul dengan Busan memang boleh dapat dorm yang selesa dengan harga tu tapi Jeju mungkin kena tambah sikit. My accommodation during the trip are :
  • 1 night at Cube Guesthouse (Busan) : 15000KRW
  • 2 nights at Rainbow in Jeju X2 (Jeju City) : 36000KRW (18000KRW/night)
  • 1 night at Kkodak Kkodak Guesthouse (Jeju Seogwipo) : 15000KRW
  • 5 nights at Dongdaemun Hostel (Seoul) : 107500KRW (21500KRW/night)
Dekat rainbow in Jeju I am willing to pay extra sebab dorm dia memang the best siap tirai lagi. Worth every won! And for Dongdaemun Hostel, actualy it is a single room sebabtu mahal. Patutnya boleh jimat banyak kalau stay dorm. The reason I chose single room sebab senang nak campak barang semua dalam bilik tu and boleh balik lewat malam sesuka hati. So dekat sini dah bazir dalam RM100 roughly. Patutnya stay 9 malam boleh ja dapat RM550 camtu.

Souvenirs (RM501.07 / 16% of total expenses)



Part ni lah yang paling tak boleh terima sekali. Souvenir jadi top 3 kot paling banyak habis duit. RM500 untuk souvenir? Tersangatlah out untuk konsep "budget traveler". 10 helai stokin untuk souvenir diri sendiri? Adeh nafsu semua tu. Even untuk keychain orang pon spend lebih dari RM100. Self reminder, don't think too much on what to buy for others sampai diri sendiri merana. Patut limit souvenirs RM200 ja barulah boleh dapat total spend bawah RM3000.

Transport (RM487.66 / 15% of total expenses)



Yang ni tak boleh komen banyak sebab necessity. This is the price you have to bear for the public transport in Korea. BUT! Ada several occasions jugak la yang MD terpaksa guna teksi for convenience. Lebih RM100 jugak guna untuk teksi which korang boleh jimat kalau naik ramai-ramai. Solo traveler should really avoid using taxi whenever possible. 

Meals (RM320.99 / 10% of total expenses)



A typical budget traveler akan bawak sambal bilis, tempe, serunding semua tu untuk jimat. I did the same, beli ja instant rice and makan dengan lauk yang bawak tu. Tapi tapi tapi! Macam rugilah kalau datang tempat orang tapi tak makan makanan local dekat sana. Ok ja kan kalau nak makan luar maybe once per day. So banyaklah duit mengalir singgah kedai-kedai like Nakji Bibimbap dekat Jeju, Nakji Bokkeum in Bukchon, dua kali makan Alchon in Ewha, Jjajangmyeon in Baplex and others. Nope I didn't regret a bit pon on this part. Happy tummy is life kot. Hoho. Kalau korang nak jimat kurangkan makan luar. Oh and another tips kalau nak beli instant rice, better beli yang in bulk dekat local supermarket instead of dekat franchise convenient store macam 7-eleven tu! Boleh jimat kat situ. Jimat banyak i tell you.

Snacks (RM232.38 / 7% of total expenses)



Snacks ni include street food, susu pisang, coffee, buah dan lain-lain. Senang cerita makanan-makanan tambahan yang tak mati pon kalau tak makan. Hah camtuh. Sepatutnya beli just nak merasa ja. Tapi kalau hari-hari nak minum susu pisang tu merasa apa lagi ni. So dekat sini korang boleh jimat kalau berjaya tahan the temptation of Korean street food yang sedap nak mampus tu. Haha. Susah weh nak control but yeah, you have to, kalau nak jimat. I should only limit this part for RM150.

Entrance fees (RM102.16 / 3% of total expenses)



No need to elaborate on this part. Entrance fees are fixed.

Others (RM77.10 / 2% of total expenses)



Yang ni boleh jugak dikatakan spending yang unexpected. Contohnya terpaksa beli payung sebab baju hujan yang bawak tu asyik terbang melayang ja sebab Jeju angin kuat. Beli shaver sebab dah berjambang. Beli hotpack sebab sejuk sangat. Dekat sini pon boleh jimat sebenarnya. Sebab most of the spending just for leisure and convenience. Kalau kedekut bolehla jimat. Biar ja jambang tu tumbuh sampai buleh ikat tocang. Takpayah beli shaver kan dah kedekut sangat.


Final words

Bila tengok balik, untuk dapat budget below RM3000 memang tersangatlah boleh. Remember my trip was during duit RM jatuh teruk tu which is 1000won = RM3.855, sebabtu total damage jadi lagi banyak. Anyway, just watch where your money flow. Jangan shopping tak hengat dunia. Faham kan the moment kawan-kawan kirim air liur ja suruh beli souvenirs. We should put our own happiness as the priority. Pastu makan tu control sama. Kalau hari-hari nak minum susu pisang / coffee plus street food lagi memang dompet tebal terus jadi nipis lah. And another thing yang MD perasan, travel with partner would cost less on certain occasions bila share duit taxi, twin room, luggage and so on. Of course there's pro and con to have a travelmate but kalau nak jimat, go in pairs. Tapi kalau partner kaki shopping and asyik ajak makan ja tak boleh jadi jugak.


Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

03 May 2016

Korea Autumn/Winter Trip 2015 Day 10 : Ewha Woman University, Return to Malaysia

Assalamualaikum
1st December 2015 | Tuesday 

Dah nak balik hoi.  Lepas ni nak tulih apa pulak kat blog T__T

Akhirnya, hari last kat South Korea. Sumpah tak puas! Kalau boleh nak sebulan weh baru puas pusing-pusing siap sempat pergi clinic plastic surgery renovate muka lagi kasi macam retis-retis nuh. Eh harommm! Lagipun, duit ada duit? Cuti ada cuti? Kalau tarak toksah sembang. Ok fine sedaq diri.

10th day tak ada apa sangat. But it was a very hectic day. Bangun pukul 7.30am. Subuh semayang dak? Ofkos la weh subuh 4.30am. Harusla sambung balik tidoq lepas tu. Anyway tak mandi tak apa, mintak izin Zharif nak balik. Since dah google jarak ke nearest subway macam dekat ja, decided to jalan ja lah. So tak payah susahkan dia. Thank you for your hospitality brother! Lain kali belanja lagi na. Hahaha. 

Beliau bagi gambar Instax sebab tak tahu nak bagi souvenir apa. Thanks bro!

Sampai hostel kelam kabut baq hang kemaih beg semua. Check out hour pukul 11am. Walaupun heater shower tu tak berapa panas lagi pon main terjah ja. Keras kejung kauuu. Alhamdulillah settle pukul 10.45am. Since flight pukul 4.30pm, tinggal beg dekat receptionist dan kita pi berjalan dulu! Menyempat eh. 


Ewha Woman University (Edae)

Sebenaqnya semalam pi Edae ada aim satu beg ni. Since kalut nak pi jumpa Zharif tak terbeli pulak. Pastu fulus pon dah kering. Sebaik dah aktifkan Maybank International Withdrawal. Google k? So MD withdraw 30000KRW. Dalam RM150 jugak la.

Sampai Edae tak terus shopping. Shopping dengan makan, ofkos la makan lagi penting! Badak kan? Lol. Again, repeat Alchon but different menu which is garlic menu cost 4300KRW. Masuk ja restoren tu waiter dah cam kot muka MD terus tanya cheese no meat? Awww malu titewww. Eh siapa tak cam kastemer pelahap makan free banchan tu tak ingat dunia. Anyway hang salahhhhh sebab ceq nak menu lain harini booo! Haha. Sedap weh serious sampai sekarang teringat lagi. Gambaq? Yilekkkk porahhhh. Tak menyempat sebab memang kalut sangat. Makan extra laju tak sempat mengunyah dah. Even flight 4pm, nak catch airport bus pukul 12pm. Also grabbed JUICY strawberry banana 3800KRW sebab Zharif punya semalam macam sedap. Nak mintak kat dia malu. Dah la dia dah belanja satu pastu nak mintak lagi yang dia punya satgi kasut jugak makannya.

Semalam jumpa dekat area Korea University. Ni jumpa kat Edae pulak. Hampa pi nanti cuba la.
Manjakan dirimu dengan belaian lembut strawberry pisang yang menyentuh kalbu. Wey ayat apa ni?

Ok focus. Grab that backpack. Eleh ingat senang ka nak focus. Niat nak beli satu backpack 10000KRW terbeli jugak sling bag 10000KRW plus another 5 pasang stokin 5000KRW. So total ada 10 stokin sekarang. Motif banyak-banyak? Nafsu semua tu. Adeh. Dah jom balik. Oh bought an earphone 5000KRW dekat subway station sebab haritu hilang kan masa kat Jeju. Flight 6 jam nanti nak buat apaaaaa kalau takdak earphone. Nak kira berapa ketulan awan?


Return To Malaysia

Let's make it short. Alhamdulillah sempat catch up Airport limousine priced 15000KRW pukul 12.45pm depan Toyoko-Inn Hotel. Nama ja limousine jangan berangan naik kereta panjang tu. Bas ja weh tapi selesa la. Sampai airport pukul 2pm. Laju kot drebar tu drift siap kena pakai seatbelt dalam bas. Ya! Pakai seatbelt ya! Ko ghase? 

Airport Limousine gambaq google.

So sampai airport settle with luggage drop semua and bought Lotteria Shrimp Burger Set 5400KRW buat bekal. Serik dah masa datang haritu kebuloq gila terpaksa beli in flight meal yang mahal bagaikan hidang dalam pinggan bertatah permata. Oh and, dah 2 kali sampai Korea dua-dua tak jumpa surau Airport. Apani ada hijab ka apa tak jumpa surau. Sobss. Semayang ja la kat mana boleh. Flight a bit delay. 4.40pm dan annyeong South Korea. Till we meet again.

Pukul 4.40pm dah nak senja kat Korea.
2 seat sebelah ceq takdak orang weh! Bukan setakat sebelah ni ja. Sampai ke row tengah nu takdak orang nak duduk. Nampak sangat forever alone. Tapi takpa. Ceq suka boleh baring siap aerobik terus.

Sampai Malaysia pukul 10 lebih dan... Sadaqallahul'azim. Tamatlah sudah Korea Autumn/Winter Trip 2015! *lap ayaq mata


------ End of Korea Trip 2015-----




Total Spend Day 10

  • Alchon Garlic Albap : 4300KRW
  • JUICY Strawberry banana : 3800KRW
  • Backpack : 10000KRW
  • Sling Bag : 10000KRW
  • 5 Socks : 5000KRW
  • Earphone : 5000KRW
  • Airport bus : 15000KRW
  • Shrimp burger set Lotteria : 5400KRW
Total spend day 10 : 58500KRW

Total spend from previous day(s) : 555560KRW
Overall total spend : 614060KRW




Total Budget for Korea Trip 2015


  • Total spend from day 1-10 : 614060KRW (RM2367.20)
  • Flight KLIA-Busan (RM199 ticket + RM24 fee) : RM223
  • Flight Incheon-KLIA (RM367 ticket + RM89 luggage) : RM456
  • Flight Busan-Jeju : RM82.63
  • Flight Jeju-Seoul : RM85.31
  • Food KLIA-Busan (RM19 nasi dagang + RM4 water) : RM23
GRAND TOTAL KOREA TRIP 2015 : RM3232.14



And that's it. I finally answer the most popular question yang orang selalu tanya which is total budget. Ekceli lepas kira total spend ni I was shocked jugak like whattttt? Bila masa aku belanja sebanyak ni! Ekceli ni budget bagi orang yang tak berhemah macam MD. InshaAllah next entry MD akan membuat pembentangan budget 2015 secara live beserta perbahasan blablabla ok stop! Dah hujung entry pon merapu lagi. Nanti MD buat entry khas pasal budget, and kita boleh tengok berapa ja sebenaqnya yang kita perlu untuk trip ni. So this is not the end muahahaha. Bye!

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

24 April 2016

Korea Autumn/Winter Trip 2015 Day 9 : Ewha Woman University, Namdaemun Market, Korea National University

Assalamualaikum
30th November 2015 | Monday 

Ewha Woman University yang tersangatlah sungguh begitu amat cantik nian. RIP my tatabahasa.

Hampa ingat dak ceq ada ceghita ada tourist dari China ni mulut dia takdak insurance sikit sampai hati kata muka ceq macam India. Ni ha baca kat entry >INI<. So amoi ni mintak tolong. Since weolls sama-sama tingkat empat hostel yang takdak lift, dia mintak tolong angkat beg dia turun bawah. Dah la demand nak pukul 10am. Adeh seb baik tentatif MD harini memang free and easy. Tolong pi laaaa dapat pahala. Walaupun beliau kutuk titewww. Sobs. Beg dia seriously berat gila dalam 30-40 kilo camtu. Weh hang seludup oppa Korea ka apa! Ok lepas dia naik bas, baru la boleh keluaq berjalan dengan tenang. 

Ewha Woman University (Edae)

Direction : Ewha Woman University Exit 3 - Walk 300m

Day 9 ni decided untuk melawat universitiaq. Ha tudia bahasa Kedah dia. Since dulu takdak peluang ngaji obersiaq, ni la masa dia. Acah-acah bawak buku langgaq gadis Korea pastu tersentuh tangan pastu cinta pandang pertama. Dusshhhh perasan! Dah la badan besaq! Langgang minah Korea sekeping papan tu kompem dia masuk ICU. Anyway, jom melawat Ewha Woman University atau singkatannya Edae. Don't worry. Laki pon boleh masuk. Yang penting, iman kena kuat. Hah camtuhhh! Tundukkan pandangan noh. Jangan tudukkan gadis Korea itu pulak. Duhh hambarnya. Seriously orang depa ni segak-segak. Muka ori tak ori lain cerita. Layanla gambaq university tour ni.

Excitednya! Excitednya! Excitednya!
A very nice day indeed. Mana nak cari tulang rusuk ni? Blerghhhh. Lemak hang tebai memang la tak nampak tulang rusuk.
The famous landmark of Edae. Kiri kanan tu cermin ya. Boleh nampak orang study dalam tu. Nak masuk tak sure pulak boleh ka tak.
Ni view dari atas lepas habis terbakaq lemak menapak tangga ni.
Weh kalau dapat belajaq kat universiti macam ni memang kompem tak ponteng kelas. Kelas pukul 10, lepas subuh dah baring-baring atas rumput tu.
Macam Harriaq Potteaq punya bangunan kan. Hogwarts! Haa mula lah berfantasi.
Wei adik manis awat jalan laju ngattt. Lambat pi kelas lettew.
Ok dalam ni mesti kelas Professor McGonagall dok ajaq Transfiguration. (Abaikan fantasy Harry Potter ceq)
Mungkin bawah tanah tu Professor Snape punya kelas Potion? Who knows.
Laluan nak pi Kelas Herbology Professor Sprout.
Komfem! Ni jalan nak pi rumah Hagrid.
See? Kan dah kata rumah Hagrid. Eh ka rumah Conjuring tu? Erkk
Hampa ingat University kat Korea ada patung-patung naga atap melengkung macam tokong tu ka? Dak weh bangunan dia Western semua.
Kebun abah MD pon kalau letak bangku batu lawa macam ni jugak. Herhh
Dah-dah jom jalan turun. Ni laluan tepi bangunan cermin tu.
Lagi lawa weh!
Ish memana orang pi mesti ada ja nak jalan couple-couple ni. Haram tau dak! Ha tudiaaaa
Tu haaa bangun landmark cermin tadi. 
Ada church kat atas tu.
OK kesimpulannya kalau ceq pompuan ceq nak mengaji sini.

Nampak gambaq macam cerah elok ja kan. Padahal sejuk dia tu ha macam nak pi bakaq rumput kering tu bagi panas satu universiti. Tapi matahari dia terik. Kalau perempuan kulit sensetip tu mohon pakai vaseline. Yang kulit badak macam MD, well, serlahkan kebadakkanmu. Eleh bajet macho padahal lari kejap masuk Information Center dia sebab sejuk. Nothing much to see there. Bought hot cappuccino 500KRW from the vending machine.

Ya vending machine diorang ada ayaq panas. Well suam ja sebenaqnya. Genggam la tin tu kasi panas badan.

Lunch at Alchon

Direction : From Ewha gate walk straight 50m - Turn at 2nd right junction and walk 70m - Alchon on right

Takkan kopi ja kot alas perut. Perut melayu ni guys. Nasi mana nasik? So lunch harini dekat Alchon. Dekat ja dengan Ewha tu plus murah ok! Murah kalau tak convert la. Kalau convert kau akan merasakan azabnya makan nasik, sayoq dengan teloq berharga RM15. Ya so better tak payah nak bermatematik sangat dekat sini. Dulu masa kelas Matematik Tambahan malas tetiba dalam restoran terlebih rajin pulak kan! Ouch sentap. Well, Alchon ni member masa first trip dulu yang introduce. Basically dia serve albap ja. Adik-beradik sepupu-sepapat bibimbap. Haha ekceli taktau pon beza dia. Macam sama ja. Habaq ja kat waiter dia "no meat". Dia paham aih. Ramai Melayu suka makan sini.

Ni rupa restoren dia.
Ni menu dia. Yang MD ingat menu dia ada basic, cheese or garlic. Ada jugak perisa curry. Tapi yang curry tu taktau dia letak apa. Ah hampa pi mamak ja la kalau nak makan kari. Tak pon kalau terer tanya la dia kari tu letak apa?
My cheese Albap worth 4500KRW. Sedap weh serious full mark ceq bagi. Btw dia punya banchan (side dish) ambik sendiri. Nampak tak fish cake yang kiri tu? MD tambah berkali kali kali kali kali muahahahahhaa sedapnyaaaa

Tengah-tengah makan tu gigih la dok cari wifi. Bila boleh connect tu ada satu nombor tak kenal whatsapp. He's actually a friend of a friend yang belajar dekat Korea. Faham tak kawan kepada kawan? Tak pernah jumpa tak pernah apa. Just follow kat instagram ja sebab gambaq dia lawa-lawa. Tup tup dia ajak jumpa nak belanja makan. Ibarat gajah di hutan disusukan. Apa MD merapu ni. Huish salah banyak la ajak specialist pelahap ni makan. Onnnn! Janji nak jumpa pukul 3pm. Sekarang pukul 2pm. Ok kena bergerak pantas sebab nak shopping sikit. Sempat sambar stokin comel 5 pasang for 5000KRW dekat area Ewha street tu and pecut pergi Namdaemun Market pulak nak cari souvenirs. Oh terpaksa topup T-money lagi 10000KRW sebab dah nak habis. 

Namdaemun Market

Direction : Hoehyeon Station Exit 5

Keluar ja station terus cari bangunan oren ni. Direction tak sure. Sebab MD pon redah ja cari.
Seriously kedai yang dekat dalam ni murah compared to luar. Bought mixed souvenirs cost 30000KRW (Keychain, Nail clippers, chopstics and spoons blablabla)

Honestly, lepas balik Malaysia baru la rasa Ya Allah bazirnya. 30000KRW tu RM seratus lebih ya beli souviners untuk orang ja. Dah la orang kirim guna air liur. Adehhh. Takpa la ikhlaskan hati ja lah. Next time this shouldn't be a priority. Even ada lebih lagi haaa keychain ni. Sapa nak? And I also spend another 30000KRW for 5 T-shirt I Love Korea. Yang ni takleh komplen sebab memang beli kat diri sendiri ja 4 pasang and another for close friend ja. Tapi yang takbestnya saiz besaq punya mahaaaaal. If you guys bersaiz kecik, make sure singgah kedai yang dia bukak tengah-tengah jalan main longgok ja tu sebab murah. And that's it for souvenirs. 


Korea National University

Alamak lupa member dok tunggu! Maka berlari-larilah bergoyang perut ke Anam Station untuk jumpa member tu. Berdebaq rasa. Festime ni. Dah la lambat. Aigooo. Masa sampai tu dia dah tercegat kat station. Aduh sorry sorry sorry. Seb baik dia cool. Ka dalam hati dah mengumpat ceq? Lol. Ok jom pi makan.

Guess what? Dia bawak moto besaq dekat Korea ni. Perghh cool gila! Alahai kesian pulak kat traffic light dia kena tahan kaki sebab gajah duduk dekat belakang ni. Nak tolong tahan tinggi pulak moto dia.
Kedai yang beliau bawak ialah Nippong Naeppong dekat tingkat atas tu. Pelik kan nama dia macam nippon paint gitew. Ni pon popular dalam kalangan student Malaysia kat sana. Direction? Sorry Iolls naik motor. Google guys! Ada banyak cawangan.
The menu. Sorry guys couldn't explain much about this. Tengok menu dia macam semua seafood. But not 100% sure. Member yang orderkan.
Here it is. The cheese menu. Dengan seafood. Dah orang belanja terus rasa macam.. Makanan syurga ka ni?
So meet Zharif. Kawan kepada kawan yang sekarang dah jadi kawan. Faham tak?
Tak cukup dengan tu dia belanja jus pulak. Herhhh rasa bersalah pulak asyik belanja ja. Patut mintak deserts sekali haa. Panggg dasar tak bersyukur

It's getting dark. Ingatkan nak boleh balik. Sekali dia bawak pi tour universiti dia pulak. Orang memberi sebesar tapak tangan gajah ceq menadah. In fact, I love unexpected journey. Orang sana jarang bawak motor. So si Zharif ni relax ja bawak motor dia atas tempat pejalan kaki semua. Pastu masuk terus dalam kawasan uni which majority orang lain memang berjalan ja. Diorang dengar ja bunyi press minyak tu semua ke tepi. Mesti senang nak pick up awek Korea bawak motor besaq ni kan. Haishhhhh. Btw pardon me gambaq bawah ni dah sedddih since hari dah gelap.

Korea National University. Again, Hogwarts!
Eh macam sama ja dengan bangunan Ewha tadi? Copy paste ka?
Stairway to Heaven katanyaaa. Ka hell? Tangga tinggi camni semput wehh. Well diorang panggil centu sebab area ni tersangatlah cantik bila spring sebab kiri kanan tu penuh bunga.


Ingatkan like finally boleh la balik. Si Zharif ni bawak pi rumah dia pulak. Gambaq rumah dia hampa nak tengok jugak? Haish gambaq dalam rumah takdak la. Amboih hampa pi rumah orang first time jumpa boleh pulekk nak bergambaq bagai. OK kali ni awkward gila since ada housemates dia ramai. Adehhh. Awkward tak awkward boleh pulak join depa layan movie Antman. Padahal esok nak balik Malaysia dah ni. And yes, barang satu apa pon tak kemas lagi. Since Zharif asyik suruh tidoq rumah dia, MD ikut ja la. Tak sampai hati pulak nak suruh dia hantaq pi subway station memalam ni. Adeh. Taktau la esok nak jadi apa. Apapon, lena ja la dulu. Selesanya finally tidoq ada heater yang betul-betul berfungsi. Zzzzzzzz


-----End of Day 9-----




Total Spend Day 9

  • Hot Cappuccino Vending Machine : 500KRW
  • Alchon Cheese Albap : 4500KRW
  • 5 Socks : 5000KRW
  • T-money Topup : 10000KRW
  • Mixed Souvenirs : 30000KRW
  • 5 I Love Korea T-shirts : 30000KRW
Total spend day 9 : 80000KRW

Total spend from previous day(s) : 475560KRW
Overall total spend : 555560KRW





Teaser for Day 10


Day 10 nak balik dah weh. Teaser apanya lagi?


Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome