Jun 14, 2016

Itinerary Solo Backpacker South Korea 2015

Assalamualaikum

[Link download FULL ITINERARY ada di bawah]


So in this entry, I will compile semua link pasal travel ke Korea tu. Senanglah kalau ada sesiapa nak refer nanti. Tu pon kalau ada la. Minta maaf kepada pembaca yang dah jemu sebab entry Korea tak habis-habis. Well, inshaAllah this will be the last.


Budget


Walaupun budget yang MD dapat taklah "budget" sangat sebab lebih RM3000 untuk sepuluh hari, otai traveler, Cik Jari Manis kata still ok. Considering yang duit ringgit jatuh teruk tahun lepas. 1000won equal to RM3.855. Biasa 1000 won equal to RM3.25. Banyak kan beza. Stress betul. Plus budget ni cover Busan, Jeju, Seoul. Kalau kat Malaysia kiranya dah cover Kuala Lumpur, Penang dengan Sabah/Sarawak. Anyway, kalau nak baca detail pasal my expenditure, and how to reduce it jadi below RM3000, boleh klik link di bawah.

Link post pasal budget : KLIK SINI


Rough Itinerary


Dekat bawah ni rough itinerary trip Korea haritu. Kalau nak baca detail posts on my experience, whether tempat tu cantik ka tak, direction and so on boleh klik dekat LINK yang di-attached dekat bawah. Rajin-rajin la baca ya. Penat kot tulis. Hahaha ayat mintak simpati pembaca.

Day 1 [LINK]
- Fly to Busan
- Busan Station
- Check in Cube Guesthouse
- Lotte Departmental Store Busan
- Gwangalli Beach

Day 2 [LINK]
- Check out guesthouse
- Gamcheon Culture Village
- BIFF Square
- Fly to Jeju
- Check in Rainbow in Jeju
- Jeju Dongmun Market

Day 3 [LINK]
- Check out guesthouse
- Saryeoni Forest
- Sangumburi Crater
- Check in Kkodak Kkodak Guesthouse
- Cheonjeyeon Falls
- Cheonjiyeon Falls

Day 4 [LINK PART 1 / LINK PART 2]
- Check out guesthouse
- Seongsan Ilchulbong
- Seopjikoji
- Udo Island
- Check in Rainbow in Jeju

Day 5 [LINK]
- Fly to Seoul
- Check in Dongdaemun Hostel
- Ihwa Mural Village / Naksan Park
- Myeongdong Street
- Dongdaemun Design Plaza

Day 6 [LINK]
- Gwangwhamun Square
- Gyeongbokgung
- Bukchon Hanok Village
- Insadong (Ssamziegil Complex)
- Deoksugung Stonewall
- Seoul Plaza

Day 7 [LINK]
- Gangchon Railbike
- Nami Island
- Dongdaemun Market

Day 8 [LINK]
- Free and easy
- Yeouidi Park (KBS)
- Itaewon

Day 9 [LINK]
- Ewha Woman University
- Namdaemun Market
- Korea National University

Day 10 [LINK]
- Last minute shopping
- Fly to KLIA


Full Itinerary Download

And finally, dekat dalam itinerary yang MD include ni ada jugak direction and budget. Mungkin ada maklumat yang tak precise. So I apologize in advance. I really hope it helps. Korea is a very safe and easy country to explore. Happy traveling guys!



Connect With Me in Social Media:

25 comments:

  1. cover 3 sekali..baru puas hati..hehe..

    RM3,000++ tu kira ok sangat..budget akk dulu RM4,000 - seoul + jeju, jeju gi balik hari..sbb malas nk wat survey..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woh pergi balik hari.. tak dapat nak challenge tu..huhu

      Delete
  2. Terima kasih! Ini sangat2 membantu untu ke busan dan jeju. Saya dah baca setiap entry, best!

    ReplyDelete
  3. kalu sy g 10 hari alamat nyer burn laa semua cuti sy hahahah...apa2 pun nnt boleh sy jd kn rujukan di ms hadapan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau seminggu pon cukup tapi cover seoul saja.. jeju lain tahun

      Delete
  4. wah... terus zizie bookmark.. kot2 boleh honeymoon sini ke... kekekeke... tq for the entry MD :)

    ReplyDelete
  5. nice sharing.maybe next time repeat jeju pulak hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeju sangatlah best.. nak repeat lagi dan lagi dan lagi.. tapi kalai boleh nak naik kereta pulak.. penat naik bas.. huhu

      Delete
  6. pheww~ tergoda menggoda.
    semoga ada rezeki nak jejak ke sana

    ReplyDelete
  7. bookmark! this may be helpful since i'm planning to go there hahah hopefully

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you.. hope your wish comes true

      Delete
  8. kiteeeeeeeee tak bosan baca citer Koreaaa pun kiteee suka !! rasa macam kite kat sana je.. CT tak mula pun lagi citer Korea CT hahaha.. kepam kepam !! itu kira ok tu lebih 3K.. coz i aint spesis jimat2 gak.. plus CT spent lagi banyak tapi Jeju tak pegi pun =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you.. seronok bila orang enjoy apa yang kita tulis..

      Delete
  9. hebat la doc... keep it up,. say atk mapu nak buat entry gini walaupun dah banyak kali travel solo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sebab masa lapang terlebih mgkin?

      Delete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. Thanks for sharing. Nanti bila g korea i refer sini eh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama tggal blog ni.. mgkin yg komen ni pom dah 2-3 kali pergi

      Delete
  12. An outstanding sһare! І have just forwarded this onto a friend who had been doing a
    little research on this. And he in fact bօught me
    dinner because I discovered it for him... lol. So let me rеword this....
    Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about
    this subject here on your ᴡeb page.
    click here to find out moгe : How To Lock Files In Four Easy
    Steps

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas perkongsian tips yang sangat membantu!

    Saya Saiful dari Naracards.com, travel independently iaitu sebuah travel guide yang menggalakkan orang ramai bercuti ke Korea secara sendiri.

    Saya tertarik dengan perkongsian menarik di blog ini dan ingin menjemput tuan/puan menyertai program affiliate Naracards.com dan menggantikan beberapa keyword diatas dengan link affiliate tuan/puan.

    Komisen sebanyak 35% akan diberikan kepada agen affiliate. Untuk maklumat lanjut program Affiliate layari http://www.naracards.com/affiliate.html

    ReplyDelete
  14. best nyaa. teringin sngt nk solo backpacker tpi takot bhaya. bcos im ladies

    ReplyDelete
    Replies
    1. I totally understand u.. mgkin boleh jalan dengan family or bestie? Huhu

      Delete

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome