Minions

07 September 2012

Unpopular (And Weird) Study Tips From Mr Doctor

Assalamualaikum


Entry ni khas untuk adik-adik yang bakal menduduki exam tak lama lagi.. Tak kira la UPSR ka, PMR ka, SPM ka.. Orang dewasa pon boleh baca =)


Hehe, September already.. Masa untuk semua budak sekolah tak kira la dari sekolah rendah sampai la sekolah menangah ketaq lutut nak exam.. Kan kan kan? Haish rindunya zaman sekolah.. Sampai sekarang mimpi jadi budak sekolah lagi.. Such a great memories.. So great! So great... Sooo...

Haish!

Bernostalgia plak.. Sesungguhnya berdirinya (meniarapnya) saya di sini untuk share tips-tips last minute sebelum exam.. Piang!! Slap on my face.. Macam la aku ni pandai sangat..  Dahla dulu pemalas, suka tido dalam kelas, ponteng prep, menyorok dalam stor, fly (oops).. Ok ok i admit that.. You got the point already.. I'm not a good student at all.. Memang takda tips pon untuk study.. 

Please straight to the point boleh tak.. Yeah, exam is not all about study ok.. Ekceli i had post about this already, but under contest entry.. Tak banyak la orang baca kan.. So i put it again here.. It might be useful


So.. First thing you should do.. Jaga 'in relationship' with Allah! Ramai yang nak belajar untuk success ja kan.. Cer tukar sikit, niat ikhlas hanya kerana ALLAH.. Kalau korang betul-betul ikhlas, InshaAllah, kejayaan tu Allah kasi free ja.. FREE woi.. Haha.. Perbanyakkan ibadat doa tu.. Allah suka kita meminta dariNya.. So apa lagi.. Mintak la jangan tak mintak.. Jangan pulak mintak nak boypren macam orang korea.. Adehh.. Salah konsep ni.. Kalo hasben takpe.. huhu

Next.. Mak ngan abah.. Slalunya yang buat saya sebak and semangat nak blajar bila terbayang mak pakai telekung duduk atas sejadah doa untuk kita.. Haha.. Bayangan ja.. Cuba la bayang camtu time blajar.. InshaAllah kekuatan tu akan datang.. Ingat! Time exam mintak mak ngan abah baca yasiin untuk kita.. Banyak barakah dia.. Satu lagi yang saya suruh mak ngan abah buat.. Letak tangan diorang atas kepala saya.. Pastu suruh doa.. Memang sebak wooo.. Malu pun ada gak.. huhu.. Cuba la.. Gi cari mak abah cepat..

Tau tak camna MD nak kasi semangat study time nak exam.. Huhu.. Try this :

Mengendap cikgu dekat depan bilik guru → Nampak cikgu duduk sorang-sorang → Senyap-senyap pergi belakang cikgu → Sergah cikgu! → Kasi kertas kosong kat cikgu → Suruh cikgu tulis kata-kata semangat, harapan & doa untuk kita → Tampal dekat meja study

Oh miss that moment.. Tu baru kat bilik guru, belum lagi tawaf satu skolah cari cikgu.. Hehe.. Sampai mashem berpeluh-peluh.. Pastu koleksi kata-kata semangat tu tempek kat tempat kita study.. Fuhh.. Kalau nak lagi best letak gambar diorang skali.. Komfem terus blajar bersungguh-sungguh!

Asal tengok buku ja ngantuk.. Asal sentuh buka ja lena.. Asal bukak buku ja berdengkur.. Meleleh air liur basi and so on.. Slalunya terjadi kat budak asrama ja.. So apa yang korang kena buat.. Tidur je la, best ooo.. Haha.. Gurau.. Apa yang korang kena buat masuk dalam bilik ka dalam toilet ka.. Tengok cermin.. Buat muka beruk, jelir lidah, korek hidung, lompat-lompat, buat oppa gangnam style sambil tengok cermin.. hehe.. Kompem hilang ngantuk.. Tak pun buat ja depan orang ramai.. Lagi meriah! Kalau mengantuk jugak.. Well, i blame the syaitan.. It's not my fault.. Hehe

Lagi kan.. Korang takleh abaikan kawan-kawan.. Sila manipulatekan diorang..

First cari orang paling pandai lam kelas korang → Dapatkan gambar beliau (curi dalam fb ka apa)  →  Dapatkan sehelai kertas merah & guntingkan buat macam signboard dilarang masuk tu  → Tempek atas gambar kawan korang yang pandai gila tu → Tempek hasil kerja korang kat meja study gak..

Huhu.. Seriously.. Rasa jeles terhadap orang tu akan kasi kita lebih bersemangat nak study.. **Sambil study jelir lidah kat gambar tu.. haha..


Akibat kesedaran sivik tentang diri ini yang kurang kebaikan (Ketua geng antiprefect skolah), saat bersalaman dengan cikgu mintak restu sebelum exam tu digunakan sebaik mungkin.. Kalau boleh biar sampai meleleh-leleh air hidung tu.. Minta maaf atas semua kesalahan yang pernah dilakukan.. Rasa malu pulak bila teringat cikgu hulur tisu sebab mencurah-curah dah air mata ni keluar.. Aww


Well that's it.. Kadang-kadang ada yang macam pelik sikit kan.. Tak pernah dibuat orang.. Tapi tu la yang saya buat.. Yang baik korang boleh la ikut.. Yang tak baik sila abaikan.. Sekali lagi im not that good either.. Study pon last minute dah memang tak sempat la kan.. Result pon takda la gempak sangat..Cukup-cukup makan ja..


Last but not least..

Ya Allah, Engkau permudahkanlah bagi adik-adikku yang bakal menduduki peperiksaan agar mereka dapat menjawab dengan sebaiknya.. Engkau hadiahkanlah kejayaan di atas usaha mereka.. Aamiin Ya Rabbal 'Alamin




P/s : Semoga entry ni dapat memberi manfaat kepada semua.. Jemput share ya.. Ringankan tangan klik nuffnang tu ya.. Baru ja pasang :p

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

17 comments:

de' facto said...

thank u...... sbb i tgh pening nak final exam 5 minggu lg ni... huhu,....

Ismi Iman said...

haha..iman penah buat semua 2 toi kaata mr doc iman xslhkn dri iman but i blame the syaitan n nafsu hahaha

Rapunzeel Cikilolo said...

haha. lame dah tak study ooi!

cci said...

mmg wow la keputusan tu....gud luck yg x lama lagi menduduki peperiksaan..

Tengku Puteri said...

wah....MD! Nostalgia plak bila baca entry nih...heee...

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

memg slalu study last minit tp make sure masa dlm kelas fokus btol2, so tak payah blajar hard2 sgt.. be a smart

zafirah nazri said...

wah , tips yg berguna nih :) boleh di ikut . terima kasih ya ! :D

nabila biela said...

haha..tips yg terbaik!!bgusnye tuan doktor ni bg tips yew..tq2

Aizan Shazlin said...

tetibe dapat semangat nak study elok-2 lepas baca tips ni..thanks a lot for sharing! #SPMcandidate

Hitsugaya Hadi (氷) said...

tidur , tidur, tidur .. tu paling best dalam kelas .. hehe~

Thanks MD, hadi nak SPM 2 bulan lagi ni .. ^^

yoon da-hyun said...

follow mr.doc :D
VISIT ME @ http://www.appledahyun.blogspot.com

cik mun said...

amin..nak buat guane..study awal2 nnti lupe:P

#alasansematamata

[farah alias] said...

selalu je study last minit tapi alhamdulillah, dpt dean for every sem. hihihi. tapi y penting kena fokus lah. jom terjah my latest entry,

http://coretanharapan.blogspot.com/2012/09/true-friends.html

^_^

dell da deyl said...

part yang aksi2 bila mengantuk time study and tempek pic member buat jadi no entry signboard tu mmg kenangan lah, time sekolah dulu ada je buat, dah lah pic yg ditempek tu bestie sendiri, setiap kali dia dtg rumah kena sorok :p rindu nya zaman sekolah!

btw, salam kenal :)

zila manaf said...

ayuh adik2 ayuh! ;p

Ain Dzaya said...

dah jadi doktor motivasi pulak....cmon...cmon...cmon.... adik adikku..akak dah lepas semua tu :p

Siti Naziha Armalia said...

tq,doakan sy dpt 5A UPSR erk!

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome