Minions

03 March 2012

Tips Menghilangkan 1/3 Readers Dan Followers Blog

Assalamualaikum...

Eh, tercengang? Peliks ka tajuk tu? Cuba eja sekali lagi.. Tak ada yang peliknya pun.. Sebab ramai sangat yang suka buat benda ni.. Dah jadi tren dan fenomena dah pun.. Korang tak tau? Ketinggalan zaman betul la.. ^____________^

Dianggarkan bahawa jika halaman tidak memuatkan dalam masa 5-8 saat anda akan kehilangan 1/3 daripada pelawat-pelawat andaJadi jika kelajuan laman web anda adalah lebih perlahan daripada itu mungkin anda perlu menyemak semula design atau hanya berubah ke server yang lebih cepat 
Dipetik daripada selfseo.com 


See? Bukan sesuatu yang pelik kan.. Ramai je yang suka mengobeskan blog sampai 1 minit nak loading.. Mungkin mereka menggunakan prinsip PLUS SIZE IS CUTE kot.. Hatta blog sekalipun.. Huhu




Kalau ini gemuk.. Super comel OK.. No doubt for it =3
Tapi kalau blog super obesss.. It's super annoying ok...

Eleh.. 1/3 ja pun.. Bukannya ramai pun.. Caitt.. Korang yang ada readers beribu-beriban tu ok ler nak buat apa pun kat blog korang.. Still orang masuk.. Kalau MD ni yang buat camtu.. Perghh! Dah lah readers ada sorang ja.. Nanti jadi 1/3 orang ja.. Erkk.. Takut pulak nak bayangkan..

Ekceli kesimpulan dia kat sini, silalah mempertimbangkan.. er.. mentimbangkan.. or menimbangkan.. Ahh.. Apa apa ja lah.. Sila TIMBANG BERAT BLOG anda ok.. Demm.. Fail tatabahasa aku..


Klik link di atas.. Masukkan link blog anda ke dalam kotak yang ada kat situ.. Dan klik Check!


Ijmak bloggers berselisihan pendapat mengistinbat penafsiran berat blog yang diaanggap berlebihan..
  • Pendapat pertama, blog yang ringan kurang daripada 100.00KB
  • Pendapat kedua, blog yang ringan kurang daripada 150.00 KB
  • Pendapat ketiga, blog yang ringan kurang daripada 200.00KB

Peduli apa kan berapa nilai yang dianggap berat kalau kita boleh buat blog kita lagi ringan daripada nilai minima tu kan.. MD pun suka jugak decorate blog ni tapi make sure not overlimit la.. Korang nak design blog cam MD? Nanti saya ajar ya.. **Ada ka nak blajar? =______=

Done! Nanti I kasi uollss tutorial hilangkan 1/3 readers dan followers blog pulak ya.. huhu




P/s : Ayat-ayat di atas hanyalah kiasan semata-mata.. Atau dalam lughatul arabiahnya dipanggil jinaaz..  (Ekceli Kinayah.. Thanks Hadi Masoradee perbetulkan.. MD pun dah lupa.. Lama sangat dah tinggal Bahasa Arab bahagian Balaghah ni) 

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

34 comments:

Hitsugaya Hadi (氷) said...

jinaazzzz .. xpenah blaja lagi,,, sbb kalau bab kiasan blaja kinayah .. hihi,,,
btw,, syukran ats perkongsian nya .. xpenah cek berat blog .. nasib ringan jerr ..

QasehSuci said...

suka bila MD guna perkataan-perkataan arab...hihih...

of coz lah nak tutorial tu...teringin nk edit blog sendiri...

merahitujambu said...

nanti ajr eh desgin blog..x sabar

Fara said...

Wahaha 36.47 KB ja =w=. Tertarik dgn post ni d(*_*)b

Rapunzel Cikilolo said...

membantu. thanks for sharing :)

apix said...

he3 .. owh begitu ye .. kekeke .

nasib baik blog ni x de obess .. huhu

Teih Misza said...

Tau takpe. Sy sendiri mlas nak tunggu kalau asyik loading. Thx for d infrmation k. Blog saya ringan mcm sy gak. hehe.

Cik Kay Jue said...

thanks MD atas info yang sangat berguna. CKJ memang ambil berat pasal nak ringankan blog ni, sebab reader blog CKJ pun x ramai.. huhu.. MD jangn lupu ea buat tutorial hilangkan 1/3 readers dan followers blog tu dan macam mana nak design blog yang comel macam MD ni.. huhu.. CKJ masih baru lagi kat blogger ni.. huhu..

Miss Purple said...

oh ye ke..thanks for your info...=)

keri ikhwan said...

alamak saya punye dekat 200kb -_-

myra azraff said...

saya pon buat camtu gak..agak2 blog yg lambat giler loading tu..pangkah lelaju...btw,blog MD sgt ringan..*dah try angkut.hahah

Cik Pensil said...

Blog saya 109.74 KB tinggi lagi dari MD.
apa yg buat blog kita berat MD? dlm blog saya rasanya takda apa2 pun..

http://www.izaminallah.blogspot.com said...

wawawa..tenkiu 4 da info..bile bace n piki balek,mmg logik! waaa blog pon bole obes erk..kikiki..
p/s: well, nak laja nak laja design blog!!!

miss m said...

46.84 KB jew..:)

cci said...

btol2... psstt..psstt blog cci berat x.. ^_^

faiz fakhirin said...

yeasss belog aku below 150kb...around 112 kb...hehee...

follower xeffect bro..yg effect byk background blog kita tu..flash yg pelbagai..backlinks yg byk juga akn menyebabkn blog loading slow..backlink mmg bagus utk seo..but remember for those who's using berukband...

if ada salah tlng perbetul..cheer

Awie Omar said...

Terima kasih untuk ini :)

CekbOlat-bOlat said...

siyes..blog md sgt ringan ! untunglahhh ><

ececehhh.. MD kn rmai peminat.. wewwit

dear yayah said...

ada plak ijmak blogger ek? ahaha

megu-megu said...

yo,saye punye 66kb saje..hurhur..sebab x reti design =_=
ajar la cari meng'decorate' lagi2 banner kat atas nun... XD

Azzah said...

blog azzah bawah 95.00KB.tak berat sangat la kot kan?

AMNA said...

sape yg taknak ada blog mcm ni? SUPER COMELLL!

suha said...

tibe2 termasuk dlm blog ni..supercute!

erk cik suha punye blog pon xtau brape kilo punye berat..huh harus timbang dgn kadar segera hikhik

c'axoera ヅ said...

xsuka blog yang banyak guna flash ala2 konon terhebat tapu beraaaat nak loading >_< dislike!

iyou said...

waaaaaaaa... nak sgt belajar! tolong la! tolong la ajarrr! ^^

cweet pinky said...

yess 34sec ^^ jom masuk my blog , hehe ~

Ain Dzaya said...

tapi yg pasti belog ain tak obes, dan loading cepat..ehhee


Confession bakat terpendam seorang blogger sempena hari jadi beliau♥.

nanad said...

thanks for the tips MD ^_^

Nur Zulaikha said...

amboi..ijmak blogger ye...terbaikkk..

Zamri A. said...

Wah! very cool...bleh load 0.5 saat jer. macam gaban la plaks... :)

CikFi said...

ilmu yang menarik di kongsi kan.tq..
p/s: boleh wat kelas bahasa kat sini nanti..

P#eoniX said...

sje melawat...naseb baik x berat blog sy....huhuhuh...thanx

Ckin Kembaq said...

0.71 seconds sahaja.. hoho

p/s : masih ok lagi kot...dah minimakan smua widget.. ^_^

Alex Irfani said...

kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follow ya.. :D

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome