Minions

28 March 2012

Bob!

Assalamualaikum



Korang pernah tengok tak kartun Bob The Builder? Ala, yang kartun pasal Bob si tukang buat rumah bersama dengan kawan-kawan dia iaitu kereta, trak, kren yang boleh cakap tu. Apa? Tak pernah tengok? Takpa, jangan risau. Entry ni tak ada kaitan dengan cerita kartun tersebut. 

Pang! 

( 0_____0#) <-- Penampar di muka sendiri kerana cubaan membuat lawak bodoh.

Inilah Bob The Builder


Ok now seriously, bila sebut ja nama bob, apa yang korang bayang? Let me guess, seorang lelaki, double size daripada lelaki normal, dan memiliki perut seperti perempuan pregnant. Betul tak?

Kenapa ya? Asal jumpa orang macam kami ni, mesti panggil Bob (Ya, saya pun gemuk). Sapa yang mula-mula bagi nama Bob tu ya dekat plus sizers ni? Kenapa bukan Aaron Aziz ka, Remy Ishak ka, Adi Putra ka, tak pun paling kurang panggil la Brad Pitt. (Demand bebenor)

Ekceli bukanlah satu isu pun. Memang sedar diri ni gemuk. Ok la kalau panggil Bob pun. Daripada certain certain orang yang terus "Hoi Gemok!". Oh yang tu memang lapaq penampaq berbisa tangan XXL ni. Menurut kajian, orang yang berbadan besau ni lebih sensitif. Lebih baiklah sebut berbadan besar atau comel atau montel berbanding sebut 'gemuk' secara direct.

Aww.. Habis nampak aurat beliau. Takpa kicik lagi

Cuba tanya semua plus sizers ni. Sapa yang taknak kurus? Mesti tak ada yang tak mahu kurus melainkan korang tanya dekat ahli sumo itu tak aci la. Diorang cari rezki guna cara tu. Rasa macam boleh join ja tapi malu pulak pakai cepender tayang punggung. Aww, sexy la. Hmmm teringat dulu pernah round round satu Sogo berbekalkan wang ratus-ratus just nak cari sehelai kemeja kasual yang segak sikit nak bergaya depan memember. Apakan daya, Sogo dengki tengok saya comel so dia tak jual baju besau besau. Demm demm demm.

Lagi diskriminasi terhadap kaum comel ni dalam TV :
  • Korang tengok tak ujibakat on air? Me pun tak tengok jugak tapi my sis la yang cerita. Dang Suria, pengacara profesional sesedap mulut ja kata kat peserta XXL camni "Kamu jangan datang sini kecuali kalau dah kurus. Takda sapa nak tengok kamu macam ni". If I am in his place. Firstly, ambik selipar lempar kat muka dia then baru cry. She should suppose to critic about one talent, not physical appearance.
  • Kalau korang tengok Macam-macam Aznil, dia selalu make jokes pasal orang gemuk ni. Bayangkan, satu studio ketawakan si gemuk tersebut. Kalau korang di tempat beliau, apa korang rasa?

Korang jangan tertipu kalau seorang yang gemuk itu tersenyum apabila kawan-kawan buat lawak pasal fizikalnya. Walaupun lebih dari segi berat badan, hakikatnya mereka sangat kekurangan berbanding orang lain. You won't know how it's feel for being rejected from the community, exposed to many dangerous diseases, don't get chance to show up in front of people. Yepp, orang gemuk biasanya sangat merendah diri. 

Bila lompat/lari : Lari! Gempa bumi!
Bila berfesyen : Pergh! Sarung nangka.
Bila naik kenderaan/flight : Ni apsal senget ni?
Bila makan : Ni dah tambah berapa kali dah ni?

Even kalau nampak slim sikit pun, ada la mulut-mulut manis kata; "Wah, slim sikit ni, bila beranak? bayi baru kat baby hatch tu anak ko la ya?''. Mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia boleh dicili. Please support us. Not make us more demotivated. Korang  cuba tengok The Biggest Loser. Tengok luahan hati orang gemuk ni. Are they happy with their lives? 

Wah, ter-feeling feeling pulak dalam entry ni. Hanyalah luahan perasaan daripada insan yang serba kekurangan ini. BTW, 40 percents of Malaysian obesity tau tak? So thats mean more than 11 millions people need your moral support. Ok gurls and guys? Before nak caw, cer korang tengok video ni. 23 years old Robbert Gibbs seeking for help for a better living as his weight is about 300kg! Klik SINI untuk berita selanjutnya. Peace. Assalamualaikum.




P/s : I hate when it came to the chapter nutrition in my study dulu. When talking about obesity or kwashiorkor, all the eyes were staring like "Look! there's one example in our class.". Demm demm demm! I hate that moment.




Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

11 comments:

shazwan: said...

sian bob .

Rakan Blog said...

sabar je la....yg penting u cute n sihat.....nnt diorg pun akan naik berat badan gak...huhuhu


p/s:


8 SEBAB kenapa kita kena join RakanBlog....
SEBAB KE 4- Rakanblog.com membuatkan para bloggers rileks...tak payah pening2 nak post link kat page-page fb..yg mana admin2nyer strict..itu tak boleh..ini tak boleh....apaa punn tak boleyyy... ..padahal kebarangkalian utk orang klik tu 0.001% je...hehehehehehe...so bloggers boleh fokus utk buat entry yang terbaeekkkk.....bila entry kita terbaeek...readers yang akan pomot utk kita...dan byk Like laaa.....
Lagi 7 SEBAB lagi boleh tanya kat uncle google..>>8 sebab kenapa kena join Rakan Blog

Miziey said...

Agree with this entry. Most of us memang suka memperlekehkan golongan yang serba kekurangan sebab diorang rasa diorang lagi perfect. What do they fail to see is diorang sebenarnya lagi jauh kurang dari golongan yang diperlekahkan itu. Diorang kurang rasa bersyukur dan terbit rasa riak dan angkuh dalam diri which is lagi jauh lebih teruk dari golongan-golongan yang diperlekehkan itu.

What to do? mulut orang tak dapat nak ditutup. Just make don't know and live your life the way you love it. Afterall, its our life not theirs right?
;)

Dak Fisha said...

tulah. contohnya cam adibah nor. berbakat. suare pun sedap.. hehe. tapi kan MD, fisha jeles dgn dorg yg chubby2 ni.. sebab fisha nak gemok. :)

Hanamiko Sakura said...

lumrah manusia... ada je nak dikata... bila dah k.o, dikutuk... bila o.k, lagi dikutuk.... ish2...

Cik tikah said...

ramai org gemuk, dipanggil BOB :)

KyLe Al-Yamani said...

Sabar ye manusia ni mmg kuat mengata,lama x nmpk n jenguk MD :).jemput lah dtg ke blog n komen entry di blog saya. rase mcm dh mals je nk blogging.huhu

QasehSuci said...

tau jgk...yg obesiti tu selalu salahkan gen konon gemuk sbb keluarga...but actually bkn dari genetik tpi dari tabiat mkn sbnrnya..

p/s: sory nmpknya kt iklan atas tu Qaseh pun dah terjadi obesiti...segannya...hihih

cik comey said...

Org gemuk pun manusia biasa gak..kenape nk pandang serong kt diorg..Agaknyer diorg jeles kot sbb org gemuk lebih "comel"...hiihii...

Ikhlas dari,
Org "comel"

adibbbb said...

manusia. biasalah. seriously, i tak suka jugak orang yang suka mengutuk manusia lain ni. as if they are soo perfect =.=
feeling lebih nih, pernah kena eh? *no offense* but, sabar eh. manusia memang begitu.

cik kaki ketawe said...

sy suke entry nie..wlpon sy dlm kategri mcm nie..sy syukur sekurg2nye sy d'lahirkan sihat tanpa sbrang cacat anggota...wlpon kdg2 sy sedihsbb smtime ade org yg mngutuk kekurangan sy...sy x kesah..wat sejambak dah la...xyah nk susah hati sgt kan...tp 1 benda yg sy tanam dlm diri sy..wlpon sy x canti dan x kurus mcm org lain...sy tetap boleh b'jaya..n lebih tinggi dr kjayaan mereka...sntiasa positif..dan skrg hasil nye..kat skola sy juara pelbagai pertandingan dan ketua plajar..sy x malu dgn rupa sy..sebab hakikatnya sy sndiri ade kekuatan yg org lain xde..dan keistimewaan sy hanya ada pd sy..so ssy suka diri sy =))

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome