Minions

04 February 2012

Tutorial Melukis Doodle Muslimah Menggunakan Software Paint

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Tercapai gak hajat nak buat tutorial doodle ni memandangkan ramai yang request.. So kat sini MD ajar basic ja la ya.. Lepas tu korang boleh la explore..

IMPORTANT NOTICE!
Tutorial ni hanya untuk pengguna Paint Window 7.. Kalau korang guna Window XP or Vesta dont worry.. Caranya ialah pergi curik pinjam notebook memember or parents korang yang ada Window 7.. Senang kan.. ^_^
Dalam tutorial ni MD guna garisan saiz 4.. Ni cuma nak bagi korang nampak.. Kalau korang nak lukis nanti guna saiz 2 dah cukup.. Tak perlu la besar gedabak camni..

Start > All Programs > Accessories > Paint

AMARAN.. Tiada huraian lain melainkan gambar2 ini sahaja  dan sedikit caption yang ada.. Perhatikan betul-betul shape apa yang MD guna! Ekceli tak susah pun.. Simple pimple ja.. Haha.. Ready?


















Fuhh.. Siap jugak.. Amacam? Tak susah sangat pun kan.. Lepas ni lukis la badan dia pulak.. Alaaa.. Sama ja teknik dia.. Guna garis lengkung-lengkung tu.. Takkan nak buat tutor lagi.. Korang explore la sendiri ya.. Hehe

So lepas ni kalau dah siap artwork korang tunjukla dekat MD k.. I'm waiting.. I'm waiting..
*Eh ter-Greyson Chance pulak.. hehe*

Nanti MD buat tutorial cara nak warnakan doodle pulak.. Guna photoshop.. Kalau dekat paint boleh warnakan dengan kaler basic ja.. Tapi kalau nak yang polka dots or kotak kotak kena la guna Photoshop.. Tak susah pun.. Tunggu ya.. Okbai..

P/s : Kalau rasa tutorial ni berguna klik la churpchurp sekali.. Please~~

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

48 comments:

Hitsugaya Hadi (氷) said...

ni yg suka niii ... hadi ada penah tgk video,, org lukis anime guna paint jer,, siap shading2 ag,, perghh sgt hebat mcm MD gituu ..

budak coklat said...

laah, senang je ek. ingat susah bebenoe la. thanks for the tuto :)

cikLah said...

waaa... daebakk la MD.. senang paham.. senang nampak.. bleh ah try aftr diz... thx yaw... ^^

Sih said...

alaahaii, simplenyaa.

✿Ummi Myra✿ said...

Wah nice tutorial, b4 ni akak lgsung xreti nk melukis ni, nsib baik mr doctor ada buat tutor pakai paint ni, hmm nak buat ni, *exited hihi,

p/s: dah ambik banner mr.doctor dan follow juge, jom exchange banner :)

Puteri Katak said...

oh, thank you so much!
sangat membantu =')

*Miss Backspace* said...

kite dah try tp tak brape cantik cm awk py.. hehehe.. tgk kat sini ye

http://backspace-ctrlaltdel.blogspot.com/2012/02/nice-simple-doctor-muda-vs-ustaz-rock.html

Tengku Puteri said...

wah...sangat comel...tapi sadis sy pkai window XP...huhuhuhu...kena pinjam netbook adik la jawabnya kalau nak try nih...

keri ikhwan said...

suka gak guna paint dulu2... tp sejak start pakai excel n PS nih terus curang ngan paint... :)
*tp kadang2 lukis dlm paint, nk lepas gian

atnur @ Iza said...

nicelah! simple giler. :D thanks a lot for sharing! :)

Sofinah.L said...

wah! simple je rupanya..thanks MD share this..nak belajar ni..haha..nak tgk yg saya buat tak nnt MD (hahaha - macam MD nak tgk kan :p)

Fisha Adura said...

wah! terbaek lah MD. tq sebab bg tutorial ni. mmg tga otw nak try doodle tau. tq so much :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

setakat nih,tutorial nih yg paling senang kot..time kasih ye :)

CekbOlat-bOlat said...

MD !! bolat try okehh.. nnt bolat tag MD.. weee ^^

.........cP~ said...

Oh..simple je...Tapi, kenapa doodle kamu sangat comel. Semua chibi. Saya tak reti nak lukis gitu.

Cik Pensil said...

Ritu saya buat macam ni lahh ..
Tapi saya buat hodoh.
saya tak reti la nak buat rambut lelaki, md cuba la tunjuk macam mana nak buat rambut lelaki :)
Md kan pandai:D

Alia Syaza :) said...

simple tapi comel. arghh. geramnyaaaaaaa~

Nur Najihah said...

Tenkiu for this tuto :)

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

bru tau mcmana nk guna paint.. patot la cntik jer MD buat..

qah rizzuan said...

wahh.. menarik la tuto nya.. hehe.. nti nak try jgak laa

Munirah Shamsudin said...

Nak try lah. Thanks MD

Ain Dzaya said...

baru la senang buat doodles guna paint!
THANZ md!

Dihimpit lelaki lelaki. Dilema!

merahitujambu said...

sy tak teri guna paint..sy tgok ramai guna paint..bagusnyaa...comel sgt hasil nyaaa

farhana said...

dah try..hihi..tp first time xbape nk cantik...

Cik tikah said...

eh, senang je dia lukis. hehe.. comel!

hazanis said...

waaa..thnk..nnti nk cuba..:)

charmyiex said...

charm baru wat doodle 1st..kt entree ni : http://charmphoenix.blogspot.com/2012/02/gua-belajar-wat-doodle-lah.html

cikLah said...

MD, even dah lama, tp tetap jgk nak tunjuk hasil yang cikLah wat after rujuk tuto MD ^^

http://alfadhilah.blogspot.com/2012/02/trial-doodle.html

~Siti Maryam Mar~ said...

HAI .. ASSALAMUALAIKUM


SAYA DAH TRY .. TAPII TAKCANTIK MACAM MD PUNYAA .. BIASA LAH KITAA PUNYAA TANGAN CAP BESI .. UHUK UHUK T______T


TENGUK LAH ..


http://sweetie-mustache.blogspot.com/2012/02/support-me-please.html

ShalleyaNna said...

comeyh tapi lau wat sendiri mesti ta comey

♥ Nisa Karmila ♥ said...

Thanks for the tuto

Cik Kay Jue said...

thanks MD.. la.. senang je rupanyer.. hehe..

tapi CKJ pun tak cantik macam MD punya la.. kalau MD sudi meh la tengok..

http://kayjueblog.blogspot.com/2012/03/first-doodle-cik-kay-jue.html

Tengku Muhd Faiz Ridza said...

whaha.. MD ni lucu arh. hoho..rupa-II nya senang jugak nak buad doodle ni. tapi badan doodle tuh mana? tercabut agaknya..heheh.. sori-II. btw, nice blog MD.

Schu haDa said...

@Tengku Muhd Faiz Ridza Erk, npe sume org ckp cmni..nme lg doodle kn,.huhu

~~aSHiKiN NuRMaN~~ said...

hai...thankz...
sy dh try....:)

siapa yayaa::? said...

terbaikkk ~!! :) thengs for da tuto :)

Sang Pemerhati said...

wakakaka, jakun gila saya ! thankssss ! arigatou ! syukran ! XD

syimiekitty said...

Dah try buat.tq :)

arisa nazifa said...

Ya Alllah. Comeynya. First trying, dah jadi! Ingatkan susah rupanya senang ja. Hish, buat suspend ja, ingatkan susah. Btw, Thanks. :)

princess.ya.sweet said...

warghhhh...bestnye..nak try la...like2...tencute ajor kat sini...lalalalal

princess.ya.sweet said...

da jadi wat cannie...ajau la lg..nak lukis yg x pakai tudung pulakkk...plizzzz

Anonymous said...

mcm mna nk wrnakan dy supaya msuk dalam kawasan2 ttentu je?

aunimunira said...

thank you MD. saya dah cuba buat. :)) cantik jugak la. hehe

Amierah Irdiena said...

kalau nak buat guna paint...pastu dia png..

aniesa ahmad said...

saya dah cuba .. tapi tak secomel nie .. T.T

http://aniesaahmad.blogspot.com/2014/04/doodle-muslimah.html

Mimi Shamimi said...

macamana nak buat doodle muslimah bertudung pray for gaza

sha salleh said...

Yeahh..dah cuba buat. Menjadik doodle pertama sha ^_^
thanks sbb share tutorial yg sgt mudah utk difahami ni. *thumb up

Gifta Good said...

saya pakai paint windows xp !!!

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome