Feb 4, 2012

Tutorial Melukis Doodle Muslimah Menggunakan Software Paint

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Tercapai gak hajat nak buat tutorial doodle ni memandangkan ramai yang request.. So kat sini MD ajar basic ja la ya.. Lepas tu korang boleh la explore..

IMPORTANT NOTICE!
Tutorial ni hanya untuk pengguna Paint Window 7.. Kalau korang guna Window XP or Vesta dont worry.. Caranya ialah pergi curik pinjam notebook memember or parents korang yang ada Window 7.. Senang kan.. ^_^
Dalam tutorial ni MD guna garisan saiz 4.. Ni cuma nak bagi korang nampak.. Kalau korang nak lukis nanti guna saiz 2 dah cukup.. Tak perlu la besar gedabak camni..

Start > All Programs > Accessories > Paint

AMARAN.. Tiada huraian lain melainkan gambar2 ini sahaja  dan sedikit caption yang ada.. Perhatikan betul-betul shape apa yang MD guna! Ekceli tak susah pun.. Simple pimple ja.. Haha.. Ready?


















Fuhh.. Siap jugak.. Amacam? Tak susah sangat pun kan.. Lepas ni lukis la badan dia pulak.. Alaaa.. Sama ja teknik dia.. Guna garis lengkung-lengkung tu.. Takkan nak buat tutor lagi.. Korang explore la sendiri ya.. Hehe

So lepas ni kalau dah siap artwork korang tunjukla dekat MD k.. I'm waiting.. I'm waiting..
*Eh ter-Greyson Chance pulak.. hehe*

Nanti MD buat tutorial cara nak warnakan doodle pulak.. Guna photoshop.. Kalau dekat paint boleh warnakan dengan kaler basic ja.. Tapi kalau nak yang polka dots or kotak kotak kena la guna Photoshop.. Tak susah pun.. Tunggu ya.. Okbai..

P/s : Kalau rasa tutorial ni berguna klik la churpchurp sekali.. Please~~

Connect With Me in Social Media:

49 comments:

  1. ni yg suka niii ... hadi ada penah tgk video,, org lukis anime guna paint jer,, siap shading2 ag,, perghh sgt hebat mcm MD gituu ..

    ReplyDelete
  2. laah, senang je ek. ingat susah bebenoe la. thanks for the tuto :)

    ReplyDelete
  3. waaa... daebakk la MD.. senang paham.. senang nampak.. bleh ah try aftr diz... thx yaw... ^^

    ReplyDelete
  4. alaahaii, simplenyaa.

    ReplyDelete
  5. Wah nice tutorial, b4 ni akak lgsung xreti nk melukis ni, nsib baik mr doctor ada buat tutor pakai paint ni, hmm nak buat ni, *exited hihi,

    p/s: dah ambik banner mr.doctor dan follow juge, jom exchange banner :)

    ReplyDelete
  6. oh, thank you so much!
    sangat membantu =')

    ReplyDelete
  7. kite dah try tp tak brape cantik cm awk py.. hehehe.. tgk kat sini ye

    http://backspace-ctrlaltdel.blogspot.com/2012/02/nice-simple-doctor-muda-vs-ustaz-rock.html

    ReplyDelete
  8. wah...sangat comel...tapi sadis sy pkai window XP...huhuhuhu...kena pinjam netbook adik la jawabnya kalau nak try nih...

    ReplyDelete
  9. suka gak guna paint dulu2... tp sejak start pakai excel n PS nih terus curang ngan paint... :)
    *tp kadang2 lukis dlm paint, nk lepas gian

    ReplyDelete
  10. nicelah! simple giler. :D thanks a lot for sharing! :)

    ReplyDelete
  11. wah! simple je rupanya..thanks MD share this..nak belajar ni..haha..nak tgk yg saya buat tak nnt MD (hahaha - macam MD nak tgk kan :p)

    ReplyDelete
  12. wah! terbaek lah MD. tq sebab bg tutorial ni. mmg tga otw nak try doodle tau. tq so much :)

    ReplyDelete
  13. setakat nih,tutorial nih yg paling senang kot..time kasih ye :)

    ReplyDelete
  14. MD !! bolat try okehh.. nnt bolat tag MD.. weee ^^

    ReplyDelete
  15. Oh..simple je...Tapi, kenapa doodle kamu sangat comel. Semua chibi. Saya tak reti nak lukis gitu.

    ReplyDelete
  16. Ritu saya buat macam ni lahh ..
    Tapi saya buat hodoh.
    saya tak reti la nak buat rambut lelaki, md cuba la tunjuk macam mana nak buat rambut lelaki :)
    Md kan pandai:D

    ReplyDelete
  17. simple tapi comel. arghh. geramnyaaaaaaa~

    ReplyDelete
  18. bru tau mcmana nk guna paint.. patot la cntik jer MD buat..

    ReplyDelete
  19. wahh.. menarik la tuto nya.. hehe.. nti nak try jgak laa

    ReplyDelete
  20. Nak try lah. Thanks MD

    ReplyDelete
  21. baru la senang buat doodles guna paint!
    THANZ md!

    Dihimpit lelaki lelaki. Dilema!

    ReplyDelete
  22. sy tak teri guna paint..sy tgok ramai guna paint..bagusnyaa...comel sgt hasil nyaaa

    ReplyDelete
  23. dah try..hihi..tp first time xbape nk cantik...

    ReplyDelete
  24. eh, senang je dia lukis. hehe.. comel!

    ReplyDelete
  25. waaa..thnk..nnti nk cuba..:)

    ReplyDelete
  26. charm baru wat doodle 1st..kt entree ni : http://charmphoenix.blogspot.com/2012/02/gua-belajar-wat-doodle-lah.html

    ReplyDelete
  27. MD, even dah lama, tp tetap jgk nak tunjuk hasil yang cikLah wat after rujuk tuto MD ^^

    http://alfadhilah.blogspot.com/2012/02/trial-doodle.html

    ReplyDelete
  28. HAI .. ASSALAMUALAIKUM


    SAYA DAH TRY .. TAPII TAKCANTIK MACAM MD PUNYAA .. BIASA LAH KITAA PUNYAA TANGAN CAP BESI .. UHUK UHUK T______T


    TENGUK LAH ..


    http://sweetie-mustache.blogspot.com/2012/02/support-me-please.html

    ReplyDelete
  29. comeyh tapi lau wat sendiri mesti ta comey

    ReplyDelete
  30. Thanks for the tuto

    ReplyDelete
  31. thanks MD.. la.. senang je rupanyer.. hehe..

    tapi CKJ pun tak cantik macam MD punya la.. kalau MD sudi meh la tengok..

    http://kayjueblog.blogspot.com/2012/03/first-doodle-cik-kay-jue.html

    ReplyDelete
  32. whaha.. MD ni lucu arh. hoho..rupa-II nya senang jugak nak buad doodle ni. tapi badan doodle tuh mana? tercabut agaknya..heheh.. sori-II. btw, nice blog MD.

    ReplyDelete
  33. @Tengku Muhd Faiz Ridza Erk, npe sume org ckp cmni..nme lg doodle kn,.huhu

    ReplyDelete
  34. hai...thankz...
    sy dh try....:)

    ReplyDelete
  35. terbaikkk ~!! :) thengs for da tuto :)

    ReplyDelete
  36. wakakaka, jakun gila saya ! thankssss ! arigatou ! syukran ! XD

    ReplyDelete
  37. Ya Alllah. Comeynya. First trying, dah jadi! Ingatkan susah rupanya senang ja. Hish, buat suspend ja, ingatkan susah. Btw, Thanks. :)

    ReplyDelete
  38. warghhhh...bestnye..nak try la...like2...tencute ajor kat sini...lalalalal

    ReplyDelete
  39. da jadi wat cannie...ajau la lg..nak lukis yg x pakai tudung pulakkk...plizzzz

    ReplyDelete
  40. mcm mna nk wrnakan dy supaya msuk dalam kawasan2 ttentu je?

    ReplyDelete
  41. thank you MD. saya dah cuba buat. :)) cantik jugak la. hehe

    ReplyDelete
  42. kalau nak buat guna paint...pastu dia png..

    ReplyDelete
  43. saya dah cuba .. tapi tak secomel nie .. T.T

    http://aniesaahmad.blogspot.com/2014/04/doodle-muslimah.html

    ReplyDelete
  44. Mimi Shamimi4/8/14 1:45 PM

    macamana nak buat doodle muslimah bertudung pray for gaza

    ReplyDelete
  45. Yeahh..dah cuba buat. Menjadik doodle pertama sha ^_^
    thanks sbb share tutorial yg sgt mudah utk difahami ni. *thumb up

    ReplyDelete
  46. saya pakai paint windows xp !!!

    ReplyDelete
  47. Terima kasih kunjungi blog saya ya http://nashitakhairiya.blogspot.co.id/

    ReplyDelete

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome