Minions

16 February 2012

Top 5 Carta Dosa Blogger

Assalamualaikum...

Ramai orang yang jadi blogger hanya sekadar suka-suka dan mengisi masa lapang sahaja. Tapi ramai yang tidak sedar, seorang blogger juga ada tanggungjawabnya. Menjaga adab supaya sentiasa berlandaskan Islam dan diredhai Allah. Apa gunanya jadi blogger popular kalau kehidupan tidak diredhai Maha Pencipta. Hanya azab dan seksa menanti kelak.



Berikut merupakan carta dosa yang selalu blogger ambil mudah sahaja. Kedudukan carta mengikut tahap kepopularan dosa tersebut. Bermula dari tangga terbawah...


Di tempat kelima, mungkin di tangga terbawah tapi dosanya besar sekali, goes to FITNAH. Ya menabur fitnah dah menjadi perkara biasa sekarang ni. Especially yang obses politik ni. Fitnah ni senang ja tersebar. Bila reader klik tweet dan share, makin tersebarlah dosa itu. Fuh, pasti jackpot punya la akaun dosa penyebar fitnah tu. Itulah tanda akhir zaman, yang nabi telah sebut labih seribu tahun dahulu, di akhir zaman, fitnah berleluasa.


Yang mengungguli carta tempat keempat pulak ialah tiga suara sekawan iaitu mengaib, mengutuk dan mengumpat. Tiga perkara berbeza tapi caranya hampir sama. Tak tahu la kepuasan macam mana yang penulis blog sampah macam ni dapat bila buat camni. Kalau tak puas hati face to face la. Apa blog to blog ni. Cuba kawal sikit perasaan tu. Tak pasal-pasal free ja Allah kasi pahala sabar. Taknak?


Di tempat ketiga, benda common yang blogger suka buat, tentu sekali meletakkan lagu di blog. Kalau sekadar muzik penenang jiwa takpa, ni letak lagu Taylor Swift yang sedap gila tu pulak. Komfem ka yang masuk blog tu semua wanita? Rasanya lelaki pun ada kebebasan blogwalking kan. Masuk blog korang dan terdengar pulak lagu perempuan ajnabi tu, hah, kan ke simpanan dosa korang tu dapat bonus. Ya dok?


Kurang satu anak tangga dari menjuarai carta, jatuh kepada penggunaan template anak-anak muda zaman sekarang (mostly blogskin) yang penuh gambar perempuan korea yang comey lote tu. Dekat sidebar tu saja bersepah gambar korean yang suweet sangat. Ofkos la memang cun, dan memang bukan gambar korang, tapi korang tetap dapat komisen dosa kerana menayang gambar tersebut. 


Di tempat pertama, tak lain dan memang bukan, mestilah isu bajet aurat hot, tak dapat dinafikan lagi. Berdasarkan pemerhatian, zaman sekarang ni orang malaysia islam ni 50-50 ja bertudung dan tak bertudung. Bila seseorang tu upload ja gambar tak tutup aurat tu, fuhhh, berduyun-duyun dosa masuk akaun. Tu pun kalau korang blogger popular la. Boleh ja upload gambar bogel buka aurat sekalipun tapi blog tu privatekan kat korang saja dah la.

So di atas inilah perkara negatif yang blogger selalu buat sama ada sedar mahupun tidak. MD mintak maaf andai cara menegur di atas kurang menyenangkan. Hanya sekadar peringatan untuk kita semua. Ingatlah, pintu taubat sentiasa terbuka sebelum ajal menjelma. Wassalam.



Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

42 comments:

mashitah ismail said...

(--.) insaf2.. best la entry kali ni, byk info yg dpt membuka minda blogger2 baru..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

huhu...semoga kita dijauhkan dari sifat2 tu...amin...

CekbOlat-bOlat said...

er.. tengs MD.. *sentap* :)

hazanis said...

entry yg bermanfaat..thanks..:)

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

tq MD atas peringatan ne..

myra azraff said...

terima kasih md..kalau rase ade yg sangkut dgn saya..saya akan ubah..trimas sebab mengingatkan kami semua..:)

D' Black Writer said...

TQ MD atas teguran tu ^_^

Nurul Iman Rosman said...

Hmm, yang tempat ketiga tu pasal letak lagu pon dosa eh?

Okay, tak tau pulak sebelum ni. Tapi saya tak penah letak lagu, hihi.

Eimma said...

kak ima agree sangatlah pasal benda nie md.. :)

sebab tue la malas nk pasang lagu..
malas nak upload pix..

nak menulis cerpen or novel pun terpaksa fikir 1000 kali.. bimbang ada penyampaian yg bakal mengheret kita ke lembah dosa free :)

AtEn nAbilA said...

hiuwhiuw . aku bole terima nazir apa yang hang tuleh pasai entry nie . makaseh nah :) hihi

YaYaNsMuM said...

Takutnya...membuat dosa tanpa disedari...nauzubillah...Thanks for the reminder.

nur_za said...

fuh..ada betul tu..takut la..

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

waktu mule2 berblog slalu letak gmbar sendiri dgn kwn2 family semua..tpi tpi bukan la tayang rmbut,pkai tudung la..tapi bile lama2 berblog,rasa segan lak nak tempek gmbar je kejenye..cube buat entri berilmiah sikit..heheh..

Mardhiyyah Ridzuan said...

Terima kasih atas peringatan.

Cik Farhana said...

InsyaAllah..Selamat B'muhasabah diri~ ^^,

alia farhah said...

ramai yg tak sedar. time kaseh :D

aimi said...

tq 4 the nasihat.... nk dlete gmbr yg x berkenaan

fatin amalina husna said...

nauzubillah..
mntak dijauhkan..
tx for the info..^^

merahitujambu said...

minta di jauhkan dr blog sy..=)..terima kasih share

O CIKTEDDY said...

nauzubillah..cik penah letak lagu mcm tu..

wani ★ wina said...

trend skrg mmg ramai teenage yg letak photo perempuan korea kat blog. pengaruh k-pop la ni. semua yg pasal korea nak letak kat blog -_-"

Mie Hishamuddin said...

entry yang sangat baik..buka mata bloggers termasuk mie..nak pi buang lagu nanti =D

FH said...

Agreed! :D Saya suka post ni! =)

cweet pinky said...

wah , btol tuh , btol cgt, huu ~ na kena buang lagu la nih , hehehe ~

Ira Nira said...

btul..sokong2.jd blogger y bleh mberi mnfaat ngn entry y lbh bfaedah...=)

Citra NaniZam said...

perkongsian entry yg sangat bagus.. trima kasih kerna mengingatkan DM

mirmashi said...

muhasabah diri . hmm , harap2 x buat sume yg tsenarai atas tue :)

QasehSuci said...

Thanks very much MD sbb ingatkan psl nie...alhamdulillah setakakt nie, apa yang MD ckp tu Qaseh tak buat kot...insyallah...akan ingat selalu pesan MD

biQa Hatmin said...

entry yang banyak menyedarkan diri sendiri dan org lain..nice MD :)

Nur Zulaikha said...

perkongsian yg bagus..harap2nya dpt mnyedarkn warga blog..ingtn utk sy juga..tqvm

+Mel Amalina+ said...

betul sangat..suka entry ni.bagus2..semoga menjadi renungan bersama dan xjadi seperti mereka ^__^

Dak Fisha said...

MD. Fisha nak tanya ni. Camne MD protect blog MD. Email kat fisha tau. answersnya. fishaarif@ymail.com

Kyra Hizrina said...

cool , suka entry ni :)

Cik tikah said...

kenapa tak boleh letak lagu tuh? tak faham lah =.='

aLyA_syGS said...

nice entry :)

girl with NO title said...

insaf odenn tskk.sob-3

loVe puRpLe said...

insaf .... hope2 keinsafan berterusan..

Rafflesia™ said...

salam..dan selamat malam.. =.=

bile pikir balik. betul tu.. kekadang kite sendiri xperasan. pada kite. ala...letak lagu je kot.. letak pic je kot.

tq tuk info ni.. =.=

megu-megu said...

ohmeeguuud,terase bangat nie.. =.=''
klu letak gambar boypren kpop boleh x MD? hehe~

miza kimbum said...

sokong sgt da nie (:

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome