Minions

28 January 2012

Melukis Doodle Itu Haram... ◕__◕

Assalamualaikum...

Sob sob sob.. So korang dah baca kan title entry ni.. Melukis doodle itu haram hukumnya.. MD pernah dengar pasal ni dalam ceramah radio sebelum ni.. Dan tadi pulak terbaca entry INI..

Ianya berdasarkan hadis ini :
 "Manusia yang paling pedih seksaannya di hari Kiamat, ialah yang meniru Allah menciptakan makhluk (pelukis, penggambar adalah peniru Allah dalam menciptakan makhlukNya" (HR. Bukhari dan Muslim) 




Sedih, takut semuada ada.. So dah tak boleh la melukis lepas ni??
 Maknanya MD kena bersara la dari dunia doodling..So salah la apa yang MD buat selama ni??
Untuk dapatkan kepastian.. MD tanya la soalan ni dekat orang yang lebih tahu.. Ustaz Azhar Idrus.. MD tanya di page beliau.. Tapi yang menjawabnya bukan UAI.. Tapi anak murid beliau bernama Fainor Mufakirin.. Beliau memang banyak membantu menjawab persoalan yang diajukan di blog UAI.. Boleh tengok blog beliau di SINI.. <-- Follow lah beliau.. Banyak info yang berguna..

So korang ready untuk tengok jawapannya?? 
*Ekceli nak printscreen.. Tp my netbook ni kecik.. Bila bukak kat komputer.. link my question yang I save dah tak boleh bukak.. Hmmm.. So.. I just write the conclusion ja la*


Melukis doodle tidak mengapa.. Harus untuk tujuan berdakwah.. Tapi haram untuk tujuan komersial dan mempersendakan agama.. <-- Diterangkan oleh saudari Fainor Mufakirin






P/s : Sama-samalah kita cuba mencari keredhaan-Nya.. Wallahua'alam..

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

45 comments:

Misya_mimie said...

sedih bilaa dapat tahu kan ? mula2 stop , start balikk .. bila da bosan stopp terus .. haha (saya laa tu )
lain orang lain pendapat .. mcm2 orang kata .. tak tahu nak dengar yang mana satu ..hmm

myra azraff said...

saye penah tanya kat ustazah..kalau setakat lukis2 kartun 2d camni boleh,cuma haram kalau jadi penggambar..kire cam kita create satu bende yg 3d dan menyerupai ciptaanNya.mcm rantai owl dan patung figura..
*x sedap kan bunyik ayat ni?haha

:)

cik ayuni said...

ow, begitu...terkejut tgok tajuk tadi..

Cik Cempaka said...

ermmm...camner ni

CekbOlat-bOlat said...

Speechless..hurmm T__T

megu-megu said...

betul ckp mira tu,selagi doodle kite x menyerupai manusia ianya dibolehkan dan doodle tu 2d..so dont worry :D

CCICute Design said...

yeayyy... tq for info yg berguna ni...

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

ada gak isu ne kuar.. tp selagi gambar yang kita buat tidak cukup sifat dan tidak menyerupai yang asal serta tidak mendatangkan kekaguman orang lain rasanya tidak haram.. wallhualam.. sya tidak mahir dalam bab agama ne tp banyak gak bmembaca hal2 agama:).. tp semua bergantung pada niat kita.. CINTA Allah, DIA yang satu!!

nanad said...

oh begitu...thanks for the info doktor ;)

Mr. Doctor said...

Tu la.. Risau jugak.. Maknanya kalau lukisan tu ok ja la.. tq for response..

Hitsugaya Hadi (氷) said...

n hadi penah tgk komen UAI sndiri ..

dia ckp,, melukis xper,, utk tujuan suka2,, asalkan lukisan itu bukan utk dijual dan ingin mencari keuntungan ..

waallahu a'alam .. itu jawapan beliau .. =)

Tengku Puteri said...

dah lama dah sy dengar fasal isu nih..sebelum sy terlibat dgn doodle lagi..tpi ada pendapat cakap kalau lukisan tuh tak sempurna sifat macam ciptaanNYA tak per..WALLAHU A'lam..

Cik Tina said...

pernah jugak baca. walaupon doodle saya tak cantik dan comel. -,-' huh , bersama-samalah berdakwah . btw,first time disini dan tersgt terkejut sebab terlalu kreatif. :)

Nurul Mazni Sawal said...

pernah dengar pasal hadis kat atas tu.. tapi kalau tujuannye dakwah baguslah kan.. lagi pun belom pernah ag tengok doodle yg bukan2.. mesti lega perasaan kan?

Saza Infineez said...

pergh nasib baik.dah la baru nak menjengah ke dunia doodling..tetibe kua fatwa gni tekezut eden..hehe

Ahmad Haziq Azlan said...

ramai dah orang yang terlibat dengan doodling semua ni...
blog ni juga penuh dengan doodle...
cantik
mesti guna ps kan

Aqi said...

singgah sini :)

tujuan komersial tu maknanya jual ke ? maaf sy kurg faham . .

btw nice blog :))

singgah blog saya jika sudi :)
sonatadecember.blogspot.com

zuk zuhaiza said...

dah lama musykil pasal nie. thanks yea for the info.

emy|farid said...

comel2 doodle kat sini. suka!

coco said...

saya pon sentap bila tgk tajuk tp naseb la da bca sampai abes.

cam mne plak pelukis2 kt tepi jalan tu ye.. hmmmm...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

asalkn tidak menyerupai ciptaan.. :) rasanya tiada manusia serupa dengan doodle.. eheh :D

faizfakhirin said...

terjawab sudahhhh

Ain Dzaya said...

nasib baik...memng merungsingkan..tapi selagi ia tak menghina agama dan sekutukan Allah dan rasulullah..ia masih lagi tak haram..thankz for the info...

http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/rama-rama-sungguh-cantik.html

apa pendapat ustaz rock?

keri ikhwan said...

entri ni dipromote di blog ben ashaari tuu... tp entri ni mmng berguna..
klu boleh utk setiap lukisan yg kita buat selitkan mesej dan pengajaran yg hndak disampaikan...

Cik Bhulat said...

comelnya dodle2 kat atas tu :) bak satu

Shuk_ArChie said...

Nasib bek... hehehe XD

Yazid Torpedo said...

Wow! nice cartoon.. nice entri wehh.. ;D

EIYAA RAZ said...

fuhhh , so bole melukis doodle lgi la ni? Nasib baik >.< .

nazurah said...

haram ? em , saya ada dengar pasal bnda ni. saya rasa boleh but tidak melukis secara sempurna. i mean, ada mata, telinga, mulut tapi tiada hidung kah atau salah-satu tu tiada. maybe boleh. sebab saya memang ada terbaca pasal ni. just perkongsian ~ kalau salah betulkan .

eyjalukman said...

klu tujuan utk berdakwah , insyaAllah dibolehkan :) papepun tnya lah yg pakar . btw nice doodle here :)

Amierah Nabillah said...

Salam :D

Menjenguk & memfollow dari blog En. Ben Ashaari :D

Saya baru je terbaca artikel pasal perkara ni harini, jadi tak terkejut sangatlah baca tajuknya (berdebar sikit tapi, kot ada hukum yang lain lak kan).

& saya suka mendoodle jugak :DDD Doodle kat sini comel2! Saya akan letak Mr MD pada sidebar saya, insyaAllah. Teruskan berdoodle! :D

fatima azzahra binti abdullah :) said...

eima pun pernah dengar kawan eima cerita pasal benda nih.

Fasya said...

hahaa, comel je doodle tu yg "er, sori2 ko tak haram" :D

tp camana kalau lukis doodle pompuan ,tudung terpendek ke... tu kira mmpersendakan agama ke?huhuu

btw, comel blog walaupn hijau :D

QasehSuci said...

tQ MD...terkejut Qaseh bila dpt tau...

Mmg dulu was2 jgk...tapi belum sempat bertanya pd yg arif...alhamdulillah...sekurang2nya kami semua tak sesat jln..tQ byk2...

Anyway follow awk yer...

Cian doodle awk tu...heheh

Muna said...

Ustaz cakap, lukis kartun takpe. Sebab kartun tak sempurna :) tak tahu la.. nak haramkan, takut.. nak halalkan pun takut. sebab tak tahu mana betul

fatin amalina husna said...

huhu..mesti rmai yg tkjut nie..1st time bca title pon dah timbul rsa ingin tahu..tx 4 sharing..

merahitujambu said...

banyak isu tentang ni..pelbagai di ungkah kan..tp jawapan memang terbaik..=)

Cik Nurul said...

Terkejut saya.. Tapi, rupa2nya haram untuk tujuan mempersendakan agama.. Fuh~ :D

MaYa MustWany said...

tajuk pun memang menarik minat

terbang dari blog abg ben gak.hihii

tieha ismail said...

uisshhhh buat suspen aje....

alif ismail said...

alif pun penah tanya ustaz satu masa dulu... melukis boleh asalkan tidak menyekutukan Allah dan tiada unsur2 penyembahan atau pujaan...

lebih bagus sekiranya lukisan itu bermotifkan dakwah dan islamiah..

Cik Chokie said...

MD nak tanya bole ? habis kalau yang wat doodle then dy jual tu ? mean tujuan komersial la kan ?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is ada baca dari ustaz azhar idrus punya jawapan, psai lukis kartun xtutup aurat... lebih kurang doodle kot no... hukumnya haram

rujuk link ni

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=360612330635936&set=a.360612250635944.86815.100000615173931&type=1&theater

Gadis Bertudung Oren said...

Nak Copy Nanti Kita Credit

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome