Jul 4, 2018

Travelog Haji 2017 | Mangsa Membawang di Tanah Suci

Assalamualaikum

Mina waktu Subuh. Nak jalan dari tempat melontar sampai khemah Malaysia sampai cerah la langit. Punya melenggang huhu.

Selalunya kita dengaq pasal Makcik Bawang ja kan. Ok mai nak cerita pasal Pakcik Bawang pulak. Nak kata marah sangat tu dak la. In fact, bila pikiaq balik macam lawak pon ada. Memang bila buat ibadat ni selalu diuji. Cerita ni pasai Pakcik Bawang yang beroperasi masa tengah bermabit (bermalam) di Mina.

Dekat Mina, selain melontar selama tiga hari berturut-turut, kita dah tak ada aktiviti lain dah. Just duduk dalam khemah berehat dan tambahkan amalan macam baca Quran dan berzikir. Plus tunggu waktu makan dan beratoq setengah jam nak masuk toilet hahahaha.

Kalau belah laki pon dah macam ni cuba bayang belah perempuan.

So nak dijadikan cerita, masa tengah pegang Quran nak baca tu, ada seorang pakcik dalam khemah ni tegur. Orait layan ja lah. Mengeratkan silaturrahim gitewww. Sembang punya sembang masuk pulak topik pasal berat badan ceq. Hahaha dalam banyak-banyak topik boleh pulak cerita pasal topik yang paling sensitif ni. Cerita pasal keburukan gemuk, pasal kawan dia yang dah sakit sebab gemuk, pasal effect masa akan datang, sampaila cara-cara diet. Kira lengkaplah tazkirah pasal obesity ni. Tak cukup dengan tu, pakcik-pakcik yang duduk keliling tu pon semua masuk join sekali. Ayoyoyoyo.

Bayangkan tengah dok pegang Quran ni. Tapi pakcik-pakcik ni dok kerumun pulak. Nak buat macam mana kita ni comel dan fofular. Hahaha. Masa tu membuak-buak la jugak hati ni. Tapi dok pikiaq yang ni dah kemuncak haji. Nak jaga sikit ja lagi sebelum habis ibadat haji ni so redha ja la. Bila agak-agak macam diorang dah berhenti cakap sikit, terus cepat-cepat bukak Quran merawat luka lara dalam hati ni. Hah camtuhhh.

Family kami memang besaq-besaq pon.. Patutlah dikecam netizen. Huhu

So apa kesimpulan dia kat sini? Well, pakcik makcik bawang wujud di mana-mana saja. Hahahaha. Tabahkan hati tahan telinga. Ujian weh!



Connect With Me in Social Media:

8 Comments:

dear anies said...

hmm perangai nan 1 ni mmg payah nk ditinggalkan kat malaysia hahaha

Blogger Hanafi said...

tak sangka ...

dah ada juga kewujudan Pakcik Bawang..

kira beruntung sangat la diberi peluang untuk menunaikan haji..

terbaik kalau begitu

Nurul Shahira said...

Tabahkan hati, tebalkan telinga. Hehe.

SarahFJ said...

Alhamdulillah untung dapat pegi haji dah. Adui kat tanah suci pun membawang ye hahah

Mr Doctor said...

Itulah pasal.. Tapi bila orang tua-tua kita redha ja la huhu..

Mr Doctor said...

Alhamdulillah.. Huhu pembawang tidak mengenal jantina..

Mr Doctor said...

Haha terpaksalah..

Mr Doctor said...

Alhamdulillah.. Haha perangai tu lupa kot nak tinggal dekat rumah sebelum berangkat.

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome