May 25, 2018

Of a Haji, Kpop, and Maori (My 1 Year Travel Experience)

Assalamualaikum

Now now. Sebaik blog ni takdak expiry date. Kalau dak mesti dah keluaq segala bau hamis tengik masam siap ada cendawan sebutir lepas kena tinggal 2 tahun. Yeap... Lepas entry last pergi Korea 2015, beberapa bulan lepas tu macam takdak benda menarik sangat berlaku. Just plain sad forever alone life. Nak acah-acah jadi travel blogger wannabe tapi duit tarak nak pi jalan-jalan. Sad huh? Anyway long story short, whithin one year in the past, mai nak tempek 3 trips sekaligus yang ceq pi.


Jemaah Tabung Haji 2017

Beberapa hari sebelum wukuf. Orang dia nyut nyut nyut.

Masjid Nabawi sebelum Maghrib. Malaysia tunggu Maghrib nak bukak puasa ja...

Ok the first one, August 2017, antara perjalanan yang paling bermakna dalam hidup sebagai seorang Muslim. Agitewwww... Terpilih untuk jadi salah seorang jemaah haji Malaysia. Alhamdulillah dalam dok perangai loqlaq ni pon Allah bagi peluang jadi tetamuNya. K sebak sat. The trip includes all my three siblings plus two brothers in laws. Beserta makcik sorang. Makcik sorang ya bukan makcik bawang. Perasaan tu taktau la nak habaq la bila dapat peluang macam ni. *pakaikopiah


Astro Circle Korea Trip Gayo Daejun Festival 2017

Cantik kan Windmill Park ni? Dah la takdak orang...

Concert Gayo Daejun 2017. Pretty good view huh?

Third time dekat Korea baru boleh merasa salji...

Second trip December 2017 menang contest Astro pergi tengok Concert Gayo Daejun dekat Korea. Ya concert kpop. Lepas balik haji hoiiiiii! *bukakkopiah. Tapi benda free. Please jangan judge ceq. Haha. But I can assure you, concert kat Korea semua duduk elok-elok takdak aih lompat-lompat terkinja-kinja. Ni betoi bukannya saja nak sedapkan hati lol. Ok peminat kpop bare with me. I witnessed BTS Blankpink Twice Winner Gfriend Red Velvet EXO Sunmi blablablabla... Ok tak cukup nafas.


New Zealand Family Trip 2018

Queenstown. Ayaq dia tak logik kan? Letak nila lettew...

Dramatik tak bukit kat belakang tu...

Stargazing hoi! Depan Airbnb sajoh...

That Lonely Wanaka Tree...


Third trip March 2018 pulak pi melawat antara tempat paling lawa yang ceq pernah tengok. New Zealand ni segak gila baqhang! Trip ni dengan my parents and a brother. Ceq jadi penunjuk arah, my bro jadi driver, my parents tidoq kat belakang. Haha. Ok by the time tulis entry ni, surat saman trafik Auckland baru sampai rumah. Ayoyoyo...

Well, that's it. Kalau rajin nanti mungkin akan tulis entry satu persatu pasai trip-trip ni. Kalau rajin la. Semenjak dua menjak ni 'rajin' tu macam hilang jap cari tak jumpa-jumpa. Anyway, trip mana yang korang nak dengaq dulu? Wahhh feeling betul yakin ja ada orang nak comment. Comment la comment la!

Salam Ramadhan semua ❤


P/s: Sorry gambaq pungkoq ja banyak... Segan nak letak muka sendiri dekat blog. Macam nak tapi macam segan tapi macam nak...........

Connect With Me in Social Media:

42 Comments:

nohas said...

Salam Ramadan..Alhamdulillah, dapat mengerjakan umrah..
New Zealand lawa sungguh..Subhanallah..

Aisya사쿠라♥ said...

Seriouslaaa dapat pergi haji~ How old are you actually? Nak tunggu I punya turn macam dah jadi nenek je time tu. Bestnya dah boleh tick semua rukun Islam !

Farikica said...

Salam... cute blog... ramai btl gambar org masa di makkah tu ya.... Gambr NZ tu sangat cantik...
Anyway, keep on exploring...;)

Farah said...

Seronknya dapat ke NZ. NZ is in my bucket list juga tapi tak tahu bila nak sampai.

sofie adie said...

Welcome back bro!!!
Sib baik aku tak remove blog ni dr reading list...huhuhu alhamdulillah hidup lagi tuannya.

Opkosle nak tahu trip haji dulu. Pastu new zealand. Yang part korea tu last skli takpa.

Salam ramadhan dr!

Azian Elias said...

Rangkuman ye..
Tak perlu segan.. bila tunjuk muka at least kenal kalau terjumpa di luar.
tak gitu?

Mie said...

TQ singgah blog skema saya tuan Haji...

Wah huntungla menang peraduan Astro...

NZ South Island nak kena terjan juga ni nampaknya...

Mr Doctor said...

Ramadhan Kareem.. Alahmdulilah dapat mengerjakan haji.. Yup NZ lawo gilosssss

Mr Doctor said...

Alhamdulillah.. Im still in my 20s.. InshaAllah one day.. Yang penting niat tu 😊

Mr Doctor said...

Wassalam.. Thank you.. Ya ramai sangat.. Kalau pergi masjid kurang sejam sebelum masuk waktu probably dihalang masuk sebab penuh

Mr Doctor said...

It's used to be in my bucket list too and tak expect pon nak boleh pergi sbb plannya nak ke tempat lain.. I guess rezeki.. Hope ur dream will come true..

Mr Doctor said...

Hahahahahaha thank you and terharu mai jenguk lagi blog ni.. Alright thanks for suggestion.. Ramadhan Kareem sis!

Mr Doctor said...

Itulah yang lagi segan sebab in real world saya sangatlah introvert

Mr Doctor said...

I enjoy reading entry Japan tu.. NZ wajib terjah! Huhu

Hans Hanis said...

wah seronoknya banyak negara dah sampai

Mr Doctor said...

Masih amatur lg but still Alhamdulillah for the opportunities

dorsett pink said...

bestnya dapat pergi haji. Tahniah dr

Salmah Anisah said...

And you said it was no good! You take wonderful pictures, picturesque sangat ❤️

Mr Doctor said...

Thank you.. it was such an experience

Mr Doctor said...

I'm having a hard time choosing from thousands of pictures but only the one yg nampak kurus sikit qualified to socmed.. huhu

dear anies said...

wahhh alhamdulillah dapat menunaikan haji...

Zizie Zack said...

Saya sekeras-kerasnya bangkang statement xdaq duit bak travel tu.. okay la siap 3 negara dalam satu entri.. jeles ni.. jeles.. huhu

Siti Yang Menaip said...

diam tak diam tudia skali harung terus few places. please share about NZ kot/ my rezeki will come soon and i get to go there pulak. huhuhu..

Mazni Munawar said...

cantiknya semua gambar! nanti buat entry utk setiap trip ni yaa

aswaleyla said...

alhamdulillah. best nya dah pergi haji. nikmat yg tak semua org boleh dpt

Hafiza AizZawa said...

Untungnya, disamping berjalan dpt lihat keindahan alam ciptaan Allah..

Cik Ayu said...

Ya Allah, segaknyaa new zealand! Untungnyaa dapat layan konsert kpop live. (ok, jeles) Doakan saya dapat jadi tetamu Allah juga one fine day nanti ya :)

Nurul Shahira said...

Of course first story about haji :).
And after that, New Zealand kot? Haha.

Raydah said...

I wish I could travel to all sorts of places.

Mr Doctor said...

Alhamdulillah.. it was one of the most precious memory in my life..

Mr Doctor said...

But seriously.. Haji tu duit yang parents simpankan dari kecik.. korea sponsored by astro.. and nz my mom paid most of the family expenses

Mr Doctor said...

Wuuuu syoknya depa nak p NZ.. jeles jeles

Mr Doctor said...

InshaAllah kalau ada "kelapangan".. read as "kerajinan".. haha

Mr Doctor said...

InshaAllah moga Allah beri peluang kepada yang lain juga.. :)

Mr Doctor said...

Alhamdulillah.. true! Masa jalan kat nz tu x habis2 "Ya allah cantiknyaaaaa"

Mr Doctor said...

Konsert tu most group laki saya tak kenal pon haha.. inshaAllah semoga diberi peluang jugak jadi tetamu Allah

Mr Doctor said...

Huhu inshaAllah.. Bila dah tulis nanti jangan lupa baca pulal..

Mr Doctor said...

One fine day.. who knows kan? Like my Korea trip, I wasnt expecting it at all sebab balik haji tu kewangan pon limited.. Tiba2 astro contact ckp menang trip.. rezeki ada dimana2..

Mr Doctor said...

And I sincerely hope your wish will come true..

SarahFJ said...

Wah, banyak trip tuh. Nanti blog kan lah. Slow2 pun takpa aih. Sikit2 lama2 jadi bukit gitew

Mr Doctor said...

Huhu inshaAllah

dear anies said...

p/s sy x boleh komen kat entry baru bla klik keluar entry (browse)...

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome