Minions

26 January 2016

6 Essential Travel Gadgets for Photography (My Choice)

Assalamualaikum


Ohaiyooo arigato kuzaimasss! Uit apa maksud dia eh? Main sebut ja sesuka hati.. Uhui sorry kalau korang dah muak baca pasal entry-entry travel related ni.. Nak buat cena idea lain takmau mai.. Takkan nak update pasal my boring daily life "yeorobun babies semuewww harini kiteww tengork tv dari pagi sampai malam penart tau lenguh punggung iolls" 

Ko ghase?

So sementara tengah rajin ni meh nak share pasal my travel gadget, with main focus on photography sebab ada yang tanya dekat komen entry Korea Travelog tu.. Walaupun hakikatnya gambaq-gambaq tak seberapa.. Adehhh.. But I'll share it anyway..

All my gadgets in one photo.. Acah-acah hipsturr la konon.. Hipstuihhhh ada la..


So here it goes.. 


1. Iphone 5s



Most of the photos you've seen dalam trip Korea tu daripada gambaq iphone.. Since MD tak pandai guna DSLR, iphone is a decent substitute.. Untuk nak ambik gambaq pemandangan kenang-kenangan boleh la.. Kalau nak gambaq pro memang mimpi la.. MD tak selfie guna iphone.. Muka tak berapa segak satu hal.. But the main issue is tak suka kamera depan sebab resolution kecik.. Nampak cantik dalam phone tapi bila print out banyak noise.. So, here are few example of photo taken via my Iphone 5s.. Some photos may have minor edit (contrast, saturation dll).. Edit guna iphone jugak..

Taken in Udo Island
Taken at Sangumburi
Taken at Gamcheon Culture Village
Taken at Gyeongbokgung
Taken at Gangchon
Taken at Dongmun Market
Taken at Cheonjeyeon
Taken at Seongsan Port
Taken at Seopjikoji
Taken at Nami Island


2. Xiaomi Yi / Xiaoyi / Yi Cam

Macam mainan kan.. Mine is white.. Cost dalam RM300 centu..


Seriously, apa nama official dia? Actually i'm still a nerd with this tiny toy camera.. Beli few months before my the trip.. Mainly for the purpose of selfie dengan shooting via tripod.. Honestly, gambaq dia "okay" ja.. Ntah MD rasa it's kinda dark.. Boleh ja edit bagi cerah anyway.. But selalu jugak lagging dekat phone.. Dengan xiaomi yi ni la MD dapat ambik gambaq muka sendiri bila travel sengsorang.. Tapi memang idok ler post dalam blog ni sebab titeww malu.. Pang sebijik mau? Nak buat cena muka tak berapa segak.. Well, here's a few example that i think appropriate to put on this blog..

Selfie at Gamcheon Cultere Village
Selfie at Sangumburi
Selfie at Udo - Seongsan Ferry
Selfie at Gangchon Rail Bike.. Oh boleh menimbulkan fitnah gambaq ni..
Self shoot at Udo Island
Self shoot at Udo Island


3. Tripod/monopod

Love this nikon mini tripod


Haha this two are so common.. Tapi saja nak include dalam ni.. Do you know how i managed to fit a tripod dalam my bagpack padahal hand luggage Air Asia limit 7kg ja? Well, untuk tripod tu, I bought a very small one.. Kecik ja lagi pendek dari pensel.. Ringan pulak tu.. And do you know that a monopod sebenaqnya boleh attached dengan tripod? Yup sebab usually monopod akan ada lubang dekat bawah dia untuk attached dengan tripod so jadilah a bigger tripod..

Lubang bawah monopod.. It was meant to be attached with tripod
Bila attached jadi la macam ni.. Kaki tripod tu boleh kangkang lagi fyi..

Of kos, the longer korang tarik neck monopod tu, the less stable tripod fusion korang.. Mine 2 kali terbalik dekat Jeju sebab angin kuat kan dekat Pulau.. Use it with care and cautious at your own risk.. My xiaomi got a tiny scratch on the lens.. Sedih.. So here a few photos taken using this technique..

Taken at Bukchon Hanok Village
Taken at Saryeoni Forest
Taken at Udo Island
Taken at Gyeongbokgung
Taken at Gyeongbokgung


4. Power bank

This 10k MAH baby is sufficient enough for me..


Teheee tak perlu cakap pon pasal ni.. Sebab semua orang yang nak travel memang akan bawak.. Since this thing kept my other gadgets alive, includekan ja lah dalam entry ni.. MD bawak yang 10000Mah punya so bolehlah charge 3-4 kali iphone tu.. Oh btw, tau tak masa pergi Korea haritu MD tak bawak pon adapter charger plug Korea punya.. Sebab malas nak cari plus mahal.. So what I do is using the powerbank for the first day, and lepastu bila dah check in guesthouse tanya dekat receptionist ada tak adapter.. Alhamdulillah MD dapat guna free adapter masa dekat Jeju and Seoul without having to pay for it.. Hahaha i'm a cheap prick.. Again, use this trick at your own risk..

5. Pendrive

Guess what.. I lost mine masa kat Jeju haritu.. Man im sooo careless.. 


Applicable to those yang suka ambik gambaq beribu.. MD haritu bawak ja pendrive masa pergi Korea kot nak transfer gambaq.. Haremmm tak guna pon sebab memory phone banyak lagi.. Sampai sekarang ada lagi dalam phone ni tak transfer2 lagi.. Maybe sebab MD bukan spesies selfie doplohpatjam kot.. So sesiapa yang kaki selfie tu, jangan lupa bawak pendrive untuk transfer gambaq in case of memory full.. Usually guesthouse memang ada PC.. Kalau takdak nasib lerrr.. Alah google drive, dropbox semua tu ada.. Don't worry sangat.. MD bawak spare ja..

6. Cables



Benda wajib kot no need to explain much lah.. Takdak benda ni tak berchargelah gadget korang.. 

So that's it guys.. This is how i got all the photos dalam entry-entry Korea tu.. Minta maaf la gambaq tak segak sangat.. Masa pergi tahun 2014 dulu ada bawak DSLR tapi sekadar penghias dekat leher ja lah.. Nak guna tak pandai sangat.. Asyik mode auto tu ja lah.. Sebab tu this time MD tak bawak DSLR and use phone camera / xiaoyi instead.. Boleh la setakat nak simpan tunjuk dekat cucu cicit nanti.. Hah gitewww..

So uhm, bye.. Hahaha awkward sembang bab gadget ni sebab ceq pon tak pro pon..







Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

12 comments:

Yana Libra said...

ooo..baru tau pasal kamera kecik tu..ok je gmbr tgk

nabila azmi said...

Nice tips.. terer jugakla org len g tatau.hehe

ct cheery said...

Comel lah yi cam tu..nak sebiji Hehe

sofie adie said...

iphone hang!!! semuanya tadak dalam simpanan...
okeh tipu...cable, pendrive ngan cable ja ada....
huhuhu

Cik Ayu said...

Beli mana eh xiaomi yi cam tu? macam comel jek! hehe

Scya Lollita said...

kumpul duit beli GoPro pulak lah MD.
yg latest Hero4 kan?
yicam rasanya mmg kualiti agak kureng sikit.
sjcam okay sikit tp harga lebih kurang dengan yicam.
takpun boleh usha S60 ke apetah namanya tak ingat, yg ni rang harga dia RM700+ tp boleh tahan jugak kualiti gambar dia.

ada iPhone 5s pun dah cukup dah :P :P :P

Aienienka Peter said...

laa~ rupanya semua self shoot. but, semua nice.. macam berdua ja jlnnya.

Nurul Shahira said...

Hahaha. Pantang selfie je ada beruang. Selfie je beruang. :D
Tapi nak komen lelebih untuk entry ni pun tak boleh. Kita pun ambik gambar pakai phone jugakk, haha.

yanapopeye said...

haiii kita singgah sini jenguk MD . bestnye jalan jalan . part selfie guna iphone , kita geng . yana pun tak suka selfie guna ip5s . tapi camera belakang cantikk kalau cukup cahaya . btw , pandai MD amek gambar , semua cantik2 . kalau guna DSLR mst lagi power !!

merahitujambu said...

lama x jengah sini..comel muka panda.. >_<

Eintan Nurfuzie said...

skrg pakai hanset pon gambar dah mcm pro.. hhihiih

Nabila Syifa said...

nice gambar2 sini

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome