Dec 22, 2015

Korea Trip 2015 | Day 2 : Gamcheon Culture Village, BIFF,Departure to Jeju, Dongmun Market

Assalamualaikum
23rd November 2015 | Monday

Gamcheon Culture Village, highlight of Day 2

Kriiiiing. Lap ayaq lioq basi. Tengok phone dan OMG! 8.45am uolls. K dah lewat. Rosak habis plan aku! Overslept la pulak. Sepatutnya dalam itinerary pukul 8.00am dah kena ada dekat Gamcheon Culture Village. Hah sudahhhhh. Tak baik tau roommate semua dah blah tapi lampu tak pasang. Macam gua dah bilik gelap gelemat! Semalam tak set alarm sebab takut ganggu roommate. Since hari sebelum tu memang tak tidur langsung gara-gara packing last minute, overslept lah jadinya. Astaghfirullahal'azim!

Breakfast yang sedihhh tapi automatik jadi heaven bila kau kebulur.

Siap-siap semua, packing semua barang, ready to check out. Breakfast ada free susu, coffee and roti dekat guesthouse tu. Mana boleh weh! I nak nasik lemak apsal guesthouse tak sediakan? Eh mengada kau. So makanlah nasi semalam plus serunding and sambal bilis. Sesambil tu borak dengan ada group Malaysia ni baru sampai jugak. Sembang punya sembang jam dah pukul 10am. Demmmm! Inform dekat guesthouse nak tinggal bag kejap then terus blah! Sempat topup T-money 50000KRW dekat GS25 Mart dalam stesen subway untuk kegunaan 10 hari. RM192.50 untuk naik LRT 10 hari. Ko ghaseee?


Gamcheon Culture Village

DirectionToseong Station Exit 5 - Walk until junction take right - Wait for bus no 1-1 / 2 / 2-2 in front of Busan Cancer Center - Get off at last stop (Gamcheon Elementary School)

Ya Allah this place is one of my favourite like seriouslehhhh. Segak hoi wek wek wek muntah pelangi. Kalerful betul kampung dia. A lil' bit on the background. Asalnya tempat ni kawasan setinggan. Then kerajaan Korea ambik inisiatif panggil artist semua renovate tempat ni jadi kawasan pelancongan. Cool gila! Nak ajak JKK Kampung cat kampung MD jugak lah.

Masalah datang lagi! MD lupa tulis no bas dalam itinerary. Perghhh silly me. Nak check internet wifi tak ada pulak. Pastu nampak ada route bas tampal dekat situ. Tapi semua tulis in Korea (Hangul). Huhu sebaik dah belajar kat Sheikh Google haritu. Alhamdulillah berguna jugak. So guys, no basnya ialah 1-1 or 2 or 2-2. Bas mini jekkkk. Turun kat stesen last. Majority tourist akan turun situ. Ok spam gambaq lah dulu.


Ok acah-acah dulu gambaq kampung di balik pokok-pokok.

Taraaaa. lawa dak lawa dak lawa dak?

Selfie dulu! This is the view from upper part of the kampung.

Dibina dekat lereng bukit ya. Bersedialah dengan minyak yuyi cap limau untuk sapu kaki lenguh. Eh tu bukan untuk perut budak ka?


Jangan lupa singgah Tourist Information beli map kampung ni, kumpul cop and claim postcards. Price of the map 2000KRW

Beli map kalau tak reti baca tak guna jugak kan. Mereput la dekat situ.

Papan kayu-kayu yang dia tampal kat dinding ni sebenaqnya penunjuk arah ke jalan yang benar.

One of the checkpoint. Masuk dalam and cop map korang.

Apa tu atas bumbung kaler hijau tu. Burung?

Kau tak seram pulak menatang apa tu dok usha dari atas bumbung. Pelik-pelik lah patung diorang.

Kedai makan mungkin? Tutup but cantikkk

Hair shop baq hangggg. Ingatkan tadika kemas. Banyak kedai-kedai souvenir jugak kat sini. Bought 1 pair of socks for 1000KRW and phone case 9000KRW.

Ni apa pulak? Tadika pasti?

At some parts, u'll need to walk at somebody's back alley. Teringin nak ketuk pintu rumah tu then lari.

Tangga dan tangga dan tangga. Kalau penat tu singgah ja memana rumah ketuk minta kopi o.


But every parts of the kampung offer different views. Best lah!

Ni ha ada ja tempat rehat kalau penat. Kedai runcit pon belambak. Jangan dak berdrama sangat ketuk rumah orang mintak air. 

Kita berannyeong annyeong lah dengan dia, dia boleh buat donno. Sombong eh kau.

I loike autumn leaves. Tapi dah hampir botak.

Dan akhirnya sampailah ke bahagian bawah kampung ni. U will get this view!

Bought the melon ice cream here for 3000KRW. Gigihkan sejuk terketaq-ketaq makan ice cream. Fight cold with cold!

Dan kalau nak tahu sini adalah lokasi running man. Ha datang jangan tak datang! 

I almost skip this place sebab plan dah lari kan. Im so glad I didn't. Kononnya takpala dah datang haritu. Weh 1000 kali pon MD sanggup sebab lawaaaa. Before balik bought apple sparkling water from vending machine for 1000KRW sebab dah semput. Ok next.


Busan International Film Festival (BIFF)

DirectionJagalchi Station Exit 7 - Walk straight 150m - Located on left

Ok jangan berangan boleh jumpa Yoona SNSD or Lee Minho or Song Joongki semua tu kat sini. Ingat BIFF ni ada festival red carpet ada retis catwalk gitu ka? Tak. Tempat ni macam tempat shopping-shopping ja. Film Festival tu memang ada tiap-tiap tahun but not during my visit. MD pergi situ pun nak makan street food ja. Hoho.

Inilah ghupenya BIFF square tu. 

Note that it was spelled with P for Pusan instead of Busan. Huruf B and P sama dalam Hangul.

Street food! They sell oedeng (fishcake), mandu (dumpling), topokki (spicy rice cake) and kimbap (sushi/rice roll)

I chose fish cake. InshaAllah tak ada benda-benda meragukan. 4 batang fish cake 3000KRW

Hotteok. Macam lempeng dalam dia ada gula merah, kuaci, and all sorts of kekacang yang membuatkan rasa dia heaven gilosss! Bought 3 hotteok for 3000KRW

Kononnya la nak hunt street food ja. Takdanya nak shopping-shopping. Sekali terjumpa ni pulak.


Semua beg dalam ni 10000KRW. RM38.50 satu. Ok heavy breathing.

Segala jenis beg ada. ni handheld.

Dan beg galas. I bought 1 backpack for 10000KRW

Tengah dok gigih pilih beg tu sedaq-sedaq dah pukul 1.00pm dah. Guess what? Flight to Jeju pukul 3.30pm. Memang MD buat kerja gila. Balik guesthouse ambik bag sempat pulak minum-minum bagai. Masa keluaq tu dah 2.00pm. Yakin ja naik train 40 minutes sempat lah. Sekali haaaaa salah train kauuuuu!!! Salah arah sebenaqnya. Ala-ala macam nak balik Kedah tapi naik lebuhraya ke Singapore. Ok over tukaq ja la balik kan train kan. Tapi masa dah drag la. Memang berlari lah dalam tu. Jogging ja ekceli sebab gemuk. Lol


Departure To Jeju

Sampai airport 3.20pm. Memang dah pikiaq macam-macam dah time tu. Tawakkal ja la. Sampai kaunter terus buat muka kesian "Have i missed this flight?" sambil tunjuk flight itinerary. "No! No!" Oppa Korea tu terus taip lelaju print my boarding pass. Alhamdulillah!! Sempat weh. Kalau airline kat Malaysia tu confirm tak bagi masuk dah. Btw Jeju Air ada free 20kg luggage plus hand luggage lagi. Perghhh puas hati. Tapi apakan daya semua MD kena usung naik flight la sebab dah lambat. Ok kali ni memang betul-betul berlari. Gelabah weh settle immigration semua sampai dekat tempat boarding 3.29pm. Seminit ja lagi. Pastu barulah tahu. 3.30pm dalam tiket tu waktu boarding. MD ingat waktu departure. 3.45 waktu departure. Boarding dia 10 minit ja. Sistematik gila kan. Sooo up up and awayyyyy.

Boarding pass Jeju Air. Macam resit pasaraya sajohhh. Jangan tanya kenapa my passport cover gambaq super junior sebab dapat free.

 
Sebaikla menyempat naik flight ni.

Jeju Airport. Airport ka kebun ni?

Jeju Airport


Jeju Dongmun Market

Sampai Jeju one hour later. According to plan nak check in guesthouse dulu barula nak pi Dongmun Market ni. So amikla teksi ke Rainbow Guesthouse. Ahjussi teksi tu baca alamat then dia cakap tak tahu kat mana. Haaa sudah. Padahal siap tulis in Hangul semua dia still tak tahu. Masa buat planning haritu nasib baik dah kaji semua peta. So MD bagitau ahjussi tu hantar ke Dongmun Market ja la sebab yang tu landmark paling dekat dengan guesthouse yang MD ingat. Taxi cost 5000KRW.

 
Jeju taxi rate. Zoom lah sendiri kalau nak baca.

To Jeju City we go!

Sekali dia drop homaigoddd where am I? Dongmun market tu dah nampak tapi belah mana ni? Tips, kalau sesat jangan gelabah ya. Just relax and think rationally. Padahal gelabah biawak dah haku. Haha. Bukak phone Alhamdulillah ada wifi area depan-depan kedai tu. Wifi korea sangatlah bersepah plus no password. Check current location and 1.3km dari guesthouse. Tak jauh pon. Just jalan and enjoy the view. Siap sempat tawaf Dongmun Market tu before check in guesthouse.



Daiso Korea. Dekat sini lah curik wifi. Tak curi pon ekceli. Free wifi kot.

Dongmun market yang popular dengan limaunya. Tak beli la pulak. Macam mahal jekkk.

Sempat beli topokki 3000KRW kat sini.

Dan beli jugak Chocolate Jeju 6 kotak 10000KRW. Gambar google. Tak sempat snap pulak haritu. Semua dah masuk perut keluar jadi taik dah. Ooops


Rainbow in Jeju Guesthouse Review

Sampai jugak guesthouse ni setelah penat bersusah-payah.

Berpeluh jugak la jalan terkedek-kedek bawak beg besaq ni walaupun cuaca sejuk. Check in guesthouse and paid 36000KRW for 2 nights for 4 beds dormitory. 

The bed. Yang semak tu mine la. Ada tirai ya so privacy tu ada la. Locker next to bed.

The common area of the guesthouse. Segak kan?

I rated this guesthouse 10/10. Comfy bed, decent breakfast, friendly staffs, Nice environment, strategic location (close to bus stop). Yeap everything that I need is there. Oh laundry free jugak. Which I did on that night with the assist from the staff. Dryer 3000KRW kalau nak guna which i have to pay jugak la kan sebab nak cepat kering. So that night MD dinner dengan maggie and terus terlentang atas katil. Mimpi Taeyeon ku sayang.. Ehhhhh



-----End of Day 2-----






Total Spend Day 2 :

  • T-money refill : 50000KRW
  • Gamcheon map : 2000KRW
  • Pair of sock : 1000KRW
  • Phone case : 9000KRW
  • Melon Ice Cream : 3000KRW
  • Apple Sparkling Water : 1000KRW
  • 4 pieces eodeng : 3000KRW
  • 3 pieces hotteok : 3000KRW
  • Backpack : 10000KRW
  • Taxi fare (Airport - Dongmun market) : 5000KRW
  • 6 boxes Jeju Chocolate : 10000KRW
  • Topokki : 3000KRW
  • Rainbow guesthouse: 36000KRW
  • Dryer : 3000KRW
Total spend day 2 : 139000KRW

Total spend from previous day(s) : 23600KRW
Overall total spend : 162600KRW






Teaser for day 3

Apa ni? Rumput ja?



Connect With Me in Social Media:

47 Comments:

Ana Fatihah said...

Comamnyaaa gambo2 tu. Seronok sangat jenjalan. Kita jalan2 dlm Malaysia je dulu mampu :P

SITI SORFIENA SYASHA said...

Ya Allah sumpah bestt T_____T rumah2 tu penuh dengan art. comel2 lawa2 :)
nak pergi tempat RM nnti . bestnyaaa . tc

tiga lalat said...

nmpk sonok abang doc kat korea ittewww., ammvoiii

Imashue said...

wah! syoknya pi korea :)

Mohd Noor Shawal said...

bestnya.. jeles lah.. btw nak tanya, abang gi sorang je ke??

http://akubukaninnocent.blogspot.com/

Yana Libra said...

nak g korea jugakkk

Farrah MF said...

Memang unik betul GCV ni kan,...colourful! :)

Kim Chaa said...

Syioooookknyaaaa boleh p korea .. dah laa p kampubg tmpat running man main. Bestnyaaaaa... jelesssss >.<
btw, first time singgah sini :D salam kenai :)
http://kimchaa.blogspot.my

sofie adie said...

Ap? tadika pasti? hahahah yang ni win..
bersih giler r kawasan tu...teringinnya nak tengok dgn mata sendiri..

Aisya Ahamad said...

Bestnye. Hehe. Cantik plak colourful gitu kan. Ok jom ramai2 kite cat kampung memasing. Hehehe

Scdha Sein (SS) said...

first time tengok panda travel... he he he..

Lieya Von Jay said...

weiiiii best nya jeles taw tgk semua pic nii. nak g korea jugakk ... kampung tu mcm pernah ja masuk dlam drama korea ^_^

dorsett pink said...

waahh. cantiknya. nak masuk dalam wishlist la kampong ni

Aisya 사구라 said...

ramai orang kata hotteok sedap. hmmm entah bila la dapat merasa

Anonymous said...

bestnyaa travel ! hiks. kalau sya lah ada macam-macam masalah gitu konfom kalut. menangis air mata darah la dekat sana. haha

aswaleyla said...

seronoknya . harap satu hari boleh ke sana

::EIDA:: said...

wohak pergi jeju kali? next entryyyy hahahahhaha

By Zura said...

ahhhhhh!!!!!!!! bestnye! One fine day, I'll go . XD

Mazni Munawar said...

kann, beras korea memang sticky. masa saya pegi korea dulu pun, bawak beras dari malaysia. masak2 kt sana jadi beras korea. hahaha.

cantiklah view rumah2 kat busan tu. colorful sangat! tak pernah pegi situ :(

meleleh air liur tengok street foods tu T__T time musim sejuk macam autumn ni memang sedaplah makan benda2 panas camni

dear anies said...

Tgk rumah2 kaler2 ni tingat santorini ;)

dear anies said...

Lg 1 tingat running man nyer show kt sini hahahah

Mr. Doctor said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mr. Doctor said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Siti Nurzafirah said...

aiyok ! lambat dua jam... huhu

tadika pasti dia awat tak warna ijau? muskil

nabila azmi said...

Sooo independent.. menarik... curious plak rs street food tu

Mr Doctor said...

Malaysia pon nice whattt...

Mr Doctor said...

Kannnnn comel ngatttt

Mr Doctor said...

Yang tak nampak duit mengalir tu yg x sonok.. hahaha

Mr Doctor said...

It was an awesome experience :)

Mr Doctor said...

Yup sorang jaaa..

Mr Doctor said...

Kan instagram worthy sgt

Mr Doctor said...

Sayangnya saya tak minat running man.. huhu

Mr Doctor said...

Kannn design tu mcm tadikat sgt.. inshaAllah one day

Mr Doctor said...

I know righttttt.. kalau cat rumah2 dbkl pon msti cantik

Mr Doctor said...

Panda dekat zoo negara pon travel apa dari china ke malaysia.. huhu

Mr Doctor said...

Ha ah dalam drama pon ada tp x sure drama apa..

Mr Doctor said...

Wajib wajib

Mr Doctor said...

Ekceli kalau tngok resepi dia mcm x susah..huhu

Mr Doctor said...

Amboi huhu

Mr Doctor said...

One fine day :)

Mr Doctor said...

Jeju is soooo pretttayhhh

Mr Doctor said...

Yupppp one fine dayyy

Mr Doctor said...

Sedap sangat.. teringat2 sampai skrg..

Mr Doctor said...

Huhu mmg it was called Korean Santorini pon

Mr Doctor said...

Huhu janji ada painting2 tadika

Mr Doctor said...

It was sooo good i could've swear

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome