Minions

09 February 2012

Contest "Wish Us Luck"

Assalamualaikum...

Ok tadi godek-godek dashboard tengok entry lama-lama dan terjumpa pulak satu contest ni. Cambest.. Join!


Hehe.. Adik-adik ni nak ber-exam.. So MD pun nak story mory sikit kisah MD zaman skolah dulu untuk kasi semangat kat diorang ni.. Mood exam.. Demm! I love it.. Eh.. Knapa suka exam? Hehe.. Sebab NO HOMEWORK! Yippie...

Wehee.. Adik-adik ni form 4 kan.. Honeymoon year! Oh don't deny that.. Seriously time form four ni la nak enjoy school years.. Huhu.. Tapi ingat!

Buku record exam tu la yang nak diusung sampai besaq nanti.. So tak boleh biarkan nombor yang tak cantek tertulis dalam tu.. Walaupun MD tak pernah dapat no 1, tapi no 2-3 tu kira ok la kan.. Jangan kasi can untuk dua angka.. No way! So.. Kesimpulannya.. Form 4 kena struggle jugak =(
Kalau nak success.. Tak boleh buat sendiri.. Mesti kena ada insan yang membantu.. Baru sampai success!

So.. First thing you should do.. Mula mula mestilah jaga hubungan dengan Allah.. Ramai yang niat belajar untuk success ja.. Cuba niat ikhlas hanya kerana ALLAH.. Kalau korang betul-betul ikhlas.. InshaAllah.. Kejayaan tu Allah kasi free ja.. FREE.. Haha.. Dan ramai gak yang dah nak exam baru nak cari Tuhan.. Tak boleh la camtu.. At least.. Seminggu skali tu solat la hajat.. mintak kat Allah apa kita nak.. Allah suka kita meminta darinya.. So apa lagi.. Mintak la jangan tak mintak.. Jangan pulak mintak nak boypren macam orang korea.. Adehh.. Salah konsep ni.. Kalo hasben takpe.. huhu

Next.. Mak ngan abah.. Slalunya yang buat MD sebak and semangat nak blajar bila terbayang mak pakai telekung duduk atas sejadah doa untuk kita.. Haha.. Bayangan ja.. Cuba la bayang camtu time blajar.. InshaAllah kekuatan tu akan datang.. Ingat! Time exam mintak mak ngan abah baca yasiin untuk kita.. Banyak barakah dia.. Satu lagi yang MD suruh mak ngan abah buat.. Letak tangan diorang atas kepala MD.. Pastu doa.. Memang sebak wooo.. Malu pun ada gak.. huhu.. Cuba la.. Gi cari mak abah cepat..

Tau tak camna MD nak kasi semangat study time nak exam.. Huhu.. Time ni la MD bawak kertas A4 edar dekat cikgu-cikgu semua subjek.. Paksa diorang tulis kata-kata hikmat dan doa untuk MD.. Oh miss that moment.. Tawaf satu skolah cari cikgu.. Hehe.. Sampai mashem berpeluh-peluh.. Pastu koleksi doa tu tempek kat tempat kita study.. Fuhh.. Kalau nak lagi best letak gambar diorang skali.. Komfem terus blajar bersungguh-sungguh!

Satu lagi yang menghalang MD blajar ialah ngantuk.. Alamak.. Kurang ajar kau setan.. Sampai hati ko letak celak ko kat mata aku.. Slalunya terjadi kat budak asrama ja.. So apa yang korang kena buat.. Tidur je la.. Haha.. Gurau.. Walaupun MD slalu jugak tertidur.. Apa yang korang kena buat gi toilet.. Tengok cermin.. Buat muka beruk, jelir lidah, korek hidung, lompat-lompat sambil tengok cermin.. hehe.. Kompem hilang ngantuk.. Tak pun buat ja depan kelas.. Lagi meriah!

Walaupun MD bukan budak baik.. **Ketua geng antuprefect skolah**.. MD tetap jaga hubungan dengan cikgu.. Slalunya MD buat muka tak malu offer nak angkat buku or handbag cikgu yang vogue tu.. Haha.. Bukan bodek.. Saja cari pahala lebih ngan keberkatan dari cikgu.. **Padahal saja nak culas kelas lepas tu**.. Hehe gurau.. 

Lagi kan.. Korang takleh abaikan kawan-kawan.. First cari orang paling pandai lam kelas korang.. Dapatkan gambar beliau.. Pastu gunting kertas merah buat signboard cam dilarang masuk tu dan tempek atas gambar kawan korang tu.. Huhu.. Seriously.. Rasa jeles terhadap orang tu akan kasi kita lebih bersemangat nak study.. **Sambil study jelir lidah kat gambar tu** haha..


Maybe tu ja kot nak story kasi korang semangat sikit.. Yang korang rasa elok bolehla ikut.. MD ingat lagi MD suruh my bestie tulis jadual peksa for me.. **Sebab malas nak tulis sendiri**.. Nasib baik dia tulis jugak dan ada nota kecik kat bawah tu bila MD cakap dekat dia tulis ucapan "wish me luck" skali.. Tau apa dia tulis?

YOU ARE THE BEST.. YOU DON'T NEED LUCK!

Paham tak? Maksudnya.. Kalau kita memang terbaek.. Kita dah tak perlukan luck tu.. Dan untuk jadi terbaik.. kenala buat yang terbaik.. InshaAllah.. Pasti ada kejayaan untuk korang berdua..

**Tadah tangan semua**

Ya Allah.. Engkaulah Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Kurniakanlah kejayaan buat Wan Nor Hanifah Hidayah dan Nur Aisyah di dunia dan di akhirat.. Ameen..


Ok.. That's all from me.. Sorry la kalau boring.. Just nak kongsi pengalaman hidup sikit.. BTW, jangan OVERCONFIDENT! Nanti jadi cam PMR MD.. awal taun, pertengahan taun, trial.. Semua 9A.. Tapi bila terlalu yakin dalam peperiksaan sebenar.. Ambik kau.. 8A 1B.. B subjek Arab yang masa trial dulu dapat highest dalam kelas.. Enough la.. Okbai..


P/s : Buat entry cepat2 takut tak sempat hantar.. Tak tau nak letak gambar apa.. Bercadang nak buat doodle tapi masa ni takmau kasi peluang.. Aduhh..

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

13 comments:

Scya Lollita said...

eh cemana buat kotak uh mcm2 kale ;0

Fisha Adura said...

yg bawak kertas A4 edar kat cikgu2 subjek tuh. memang jarang student buat. biasanya student akan dtg n salam n mintak maap kat cikgu jer. cam Fisha. hehehe. thankz MD sebab share info ni. :)

keri ikhwan said...

haha... meriah betul entri ni.. panjang membebel bg nasihat... bagus betul... ada potensi jd atok yg baik nih :D

✿ adnyra ✿ said...

tips yang memang best!

Cik Pensil said...

wahh .. MD dapat 8A!

MD doakanla untuk saya sekali :')

sekarang ni macam dah liat dah nak tgk buku tu. ni baru awal tahun
-_-'

aku HaniAsyira said...

fuhh,, selamat dah abih sekolah..

fatin amalina husna said...

really miss that moment..^^
tp seyez xnak ulang balik..haha..

aisyah ecah said...

MD,time kasih untuk wish sume tu...memang terharu sngt2..

doakan kejayaan kiteorg ye MD.... :)

HaNiFaH HiDaYaH said...

thanx md..

thanx ats kata2 smngt.. nifah suka sgt ayt ni..
"Kalau kita memang terbaek.. Kita dah tak perlukan luck tu.. Dan untuk jadi terbaik.. kenala buat yang terbaik.. InshaAllah.. Pasti ada kejayaan untuk korang berdua"

thanx sbb kongsi pengalaman .. 9ti time spm nifah nak buat cam MD buat lar.. bwk kertas A4 tu..

thanx sbb doakan kejayaan kami..

thanx a lot.. :)

black rose said...

Cik Pensil we are same..liat nak baca buku but update blog rajin plak..hadoii.. "____"
p/s:i need to fixed up this problem fast..

HaNiFaH HiDaYaH said...

tahniah .. md menang

http://hanifahpunyer.blogspot.com/2012/02/they-are-winner.html

Nisa Greennnpanda said...

congrats MD coz mnang~..
hihi~..

aisyah ecah said...

tahniah abg MD..nti nk bt la yg usung ketas A4 tu..bleh jadipembakar semangat... :D

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome