Minions

27 May 2011

Cikgu Disaman Salah Siapa???

ASSALAMUALAIKUM

Late post about teacher's day...


Sometimes... those years yang x maju and serba kekurangan is better than today.. What?? Are you crazy?? How would you stand a minute without fan or air-conditioner... Panas lah!! Ok.. Thats not what i mean.. What I mean is that SIKAP orang zaman dulu bila kerja yang tak pernah pentingkan duit.. If you know what I mean.. Money is not everything on those good old days.. Back to the scope, it is about life of teachers today and teachers 50 years ago...


I'm not trying to buruk-burukkan nama guru.. No!!! Tak berkat la ilmu yang I belajar. It just SOME, yes SOME of teachers nowadays yang sangat berbeza dengan teachers zaman lampau. Lets see some examples..


guru dulu sangat dihormati
muridnya akan kenang sampai mati



guru sekarang selalu dicerca
kutuk maki jadi perkara biasa



guru dulu semua orang sayang
nama guru disebut pagi petang



guru sekarang ramai yang dah benci
bapak emak turut sama caci




guru dulu gaji sikit tak kisah
orang kampung masih tak pandang rendah
guru sekarang komen gaji sikit
dalam kepala duit duit duit
guru dulu buat kerja ikhlas setia
curah bakti gaji nombor dua
guru sekarang banyak campur bidang kerja
bisnes sendiri kerana gaji tak cukup belanja
guru dulu kayuh basikal pergi sekolah
panas hujan semuanya tak kisah
guru sekarang ramai yang ada kereta
tiap pagi datang sekolah lambat juga
guru dulu kelulusan tidaklah tinggi
tapi selalu punya ilham terpuji
guru sekarang punya ijazah tambahan
selalu juga ingkar mengikut arahan
guru dulu mendidik untuk jadi orang
asuh murid hindari perbuatan terlarang
guru sekarang sibuk ujian naik gaji
murid lintang pukang tak mengaji
Anyway... it doesn't mean all teachers like that ok... Just SOME of them. Maybe just 1 over 1 million.. Bukan salah guru saja. Students pun shouldn't suppose to be rude to your teacher.. Ramai orang zaman sekarang dah hilang respect kat pendidik anak bangsa ni.. Parents pon kena la work as a team dengan guru2.. Sikit2 SAMAN.. Sikit2 SEE YOU IN COURT! Hello? They trying their best nak didik anak you and now you nak saman mereka pulak?? Apa nak jadi dunia zaman sekarang..




Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

0 comments:

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome