Minions

24 April 2016

Korea Autumn/Winter Trip 2015 Day 9 : Ewha Woman University, Namdaemun Market, Korea National University

Assalamualaikum
30th November 2015 | Monday 

Ewha Woman University yang tersangatlah sungguh begitu amat cantik nian. RIP my tatabahasa.

Hampa ingat dak ceq ada ceghita ada tourist dari China ni mulut dia takdak insurance sikit sampai hati kata muka ceq macam India. Ni ha baca kat entry >INI<. So amoi ni mintak tolong. Since weolls sama-sama tingkat empat hostel yang takdak lift, dia mintak tolong angkat beg dia turun bawah. Dah la demand nak pukul 10am. Adeh seb baik tentatif MD harini memang free and easy. Tolong pi laaaa dapat pahala. Walaupun beliau kutuk titewww. Sobs. Beg dia seriously berat gila dalam 30-40 kilo camtu. Weh hang seludup oppa Korea ka apa! Ok lepas dia naik bas, baru la boleh keluaq berjalan dengan tenang. 

Ewha Woman University (Edae)

Direction : Ewha Woman University Exit 3 - Walk 300m

Day 9 ni decided untuk melawat universitiaq. Ha tudia bahasa Kedah dia. Since dulu takdak peluang ngaji obersiaq, ni la masa dia. Acah-acah bawak buku langgaq gadis Korea pastu tersentuh tangan pastu cinta pandang pertama. Dusshhhh perasan! Dah la badan besaq! Langgang minah Korea sekeping papan tu kompem dia masuk ICU. Anyway, jom melawat Ewha Woman University atau singkatannya Edae. Don't worry. Laki pon boleh masuk. Yang penting, iman kena kuat. Hah camtuhhh! Tundukkan pandangan noh. Jangan tudukkan gadis Korea itu pulak. Duhh hambarnya. Seriously orang depa ni segak-segak. Muka ori tak ori lain cerita. Layanla gambaq university tour ni.

Excitednya! Excitednya! Excitednya!
A very nice day indeed. Mana nak cari tulang rusuk ni? Blerghhhh. Lemak hang tebai memang la tak nampak tulang rusuk.
The famous landmark of Edae. Kiri kanan tu cermin ya. Boleh nampak orang study dalam tu. Nak masuk tak sure pulak boleh ka tak.
Ni view dari atas lepas habis terbakaq lemak menapak tangga ni.
Weh kalau dapat belajaq kat universiti macam ni memang kompem tak ponteng kelas. Kelas pukul 10, lepas subuh dah baring-baring atas rumput tu.
Macam Harriaq Potteaq punya bangunan kan. Hogwarts! Haa mula lah berfantasi.
Wei adik manis awat jalan laju ngattt. Lambat pi kelas lettew.
Ok dalam ni mesti kelas Professor McGonagall dok ajaq Transfiguration. (Abaikan fantasy Harry Potter ceq)
Mungkin bawah tanah tu Professor Snape punya kelas Potion? Who knows.
Laluan nak pi Kelas Herbology Professor Sprout.
Komfem! Ni jalan nak pi rumah Hagrid.
See? Kan dah kata rumah Hagrid. Eh ka rumah Conjuring tu? Erkk
Hampa ingat University kat Korea ada patung-patung naga atap melengkung macam tokong tu ka? Dak weh bangunan dia Western semua.
Kebun abah MD pon kalau letak bangku batu lawa macam ni jugak. Herhh
Dah-dah jom jalan turun. Ni laluan tepi bangunan cermin tu.
Lagi lawa weh!
Ish memana orang pi mesti ada ja nak jalan couple-couple ni. Haram tau dak! Ha tudiaaaa
Tu haaa bangun landmark cermin tadi. 
Ada church kat atas tu.
OK kesimpulannya kalau ceq pompuan ceq nak mengaji sini.

Nampak gambaq macam cerah elok ja kan. Padahal sejuk dia tu ha macam nak pi bakaq rumput kering tu bagi panas satu universiti. Tapi matahari dia terik. Kalau perempuan kulit sensetip tu mohon pakai vaseline. Yang kulit badak macam MD, well, serlahkan kebadakkanmu. Eleh bajet macho padahal lari kejap masuk Information Center dia sebab sejuk. Nothing much to see there. Bought hot cappuccino 500KRW from the vending machine.

Ya vending machine diorang ada ayaq panas. Well suam ja sebenaqnya. Genggam la tin tu kasi panas badan.

Lunch at Alchon

Direction : From Ewha gate walk straight 50m - Turn at 2nd right junction and walk 70m - Alchon on right

Takkan kopi ja kot alas perut. Perut melayu ni guys. Nasi mana nasik? So lunch harini dekat Alchon. Dekat ja dengan Ewha tu plus murah ok! Murah kalau tak convert la. Kalau convert kau akan merasakan azabnya makan nasik, sayoq dengan teloq berharga RM15. Ya so better tak payah nak bermatematik sangat dekat sini. Dulu masa kelas Matematik Tambahan malas tetiba dalam restoran terlebih rajin pulak kan! Ouch sentap. Well, Alchon ni member masa first trip dulu yang introduce. Basically dia serve albap ja. Adik-beradik sepupu-sepapat bibimbap. Haha ekceli taktau pon beza dia. Macam sama ja. Habaq ja kat waiter dia "no meat". Dia paham aih. Ramai Melayu suka makan sini.

Ni rupa restoren dia.
Ni menu dia. Yang MD ingat menu dia ada basic, cheese or garlic. Ada jugak perisa curry. Tapi yang curry tu taktau dia letak apa. Ah hampa pi mamak ja la kalau nak makan kari. Tak pon kalau terer tanya la dia kari tu letak apa?
My cheese Albap worth 4500KRW. Sedap weh serious full mark ceq bagi. Btw dia punya banchan (side dish) ambik sendiri. Nampak tak fish cake yang kiri tu? MD tambah berkali kali kali kali kali muahahahahhaa sedapnyaaaa

Tengah-tengah makan tu gigih la dok cari wifi. Bila boleh connect tu ada satu nombor tak kenal whatsapp. He's actually a friend of a friend yang belajar dekat Korea. Faham tak kawan kepada kawan? Tak pernah jumpa tak pernah apa. Just follow kat instagram ja sebab gambaq dia lawa-lawa. Tup tup dia ajak jumpa nak belanja makan. Ibarat gajah di hutan disusukan. Apa MD merapu ni. Huish salah banyak la ajak specialist pelahap ni makan. Onnnn! Janji nak jumpa pukul 3pm. Sekarang pukul 2pm. Ok kena bergerak pantas sebab nak shopping sikit. Sempat sambar stokin comel 5 pasang for 5000KRW dekat area Ewha street tu and pecut pergi Namdaemun Market pulak nak cari souvenirs. Oh terpaksa topup T-money lagi 10000KRW sebab dah nak habis. 

Namdaemun Market

Direction : Hoehyeon Station Exit 5

Keluar ja station terus cari bangunan oren ni. Direction tak sure. Sebab MD pon redah ja cari.
Seriously kedai yang dekat dalam ni murah compared to luar. Bought mixed souvenirs cost 30000KRW (Keychain, Nail clippers, chopstics and spoons blablabla)

Honestly, lepas balik Malaysia baru la rasa Ya Allah bazirnya. 30000KRW tu RM seratus lebih ya beli souviners untuk orang ja. Dah la orang kirim guna air liur. Adehhh. Takpa la ikhlaskan hati ja lah. Next time this shouldn't be a priority. Even ada lebih lagi haaa keychain ni. Sapa nak? And I also spend another 30000KRW for 5 T-shirt I Love Korea. Yang ni takleh komplen sebab memang beli kat diri sendiri ja 4 pasang and another for close friend ja. Tapi yang takbestnya saiz besaq punya mahaaaaal. If you guys bersaiz kecik, make sure singgah kedai yang dia bukak tengah-tengah jalan main longgok ja tu sebab murah. And that's it for souvenirs. 


Korea National University

Alamak lupa member dok tunggu! Maka berlari-larilah bergoyang perut ke Anam Station untuk jumpa member tu. Berdebaq rasa. Festime ni. Dah la lambat. Aigooo. Masa sampai tu dia dah tercegat kat station. Aduh sorry sorry sorry. Seb baik dia cool. Ka dalam hati dah mengumpat ceq? Lol. Ok jom pi makan.

Guess what? Dia bawak moto besaq dekat Korea ni. Perghh cool gila! Alahai kesian pulak kat traffic light dia kena tahan kaki sebab gajah duduk dekat belakang ni. Nak tolong tahan tinggi pulak moto dia.
Kedai yang beliau bawak ialah Nippong Naeppong dekat tingkat atas tu. Pelik kan nama dia macam nippon paint gitew. Ni pon popular dalam kalangan student Malaysia kat sana. Direction? Sorry Iolls naik motor. Google guys! Ada banyak cawangan.
The menu. Sorry guys couldn't explain much about this. Tengok menu dia macam semua seafood. But not 100% sure. Member yang orderkan.
Here it is. The cheese menu. Dengan seafood. Dah orang belanja terus rasa macam.. Makanan syurga ka ni?
So meet Zharif. Kawan kepada kawan yang sekarang dah jadi kawan. Faham tak?
Tak cukup dengan tu dia belanja jus pulak. Herhhh rasa bersalah pulak asyik belanja ja. Patut mintak deserts sekali haa. Panggg dasar tak bersyukur

It's getting dark. Ingatkan nak boleh balik. Sekali dia bawak pi tour universiti dia pulak. Orang memberi sebesar tapak tangan gajah ceq menadah. In fact, I love unexpected journey. Orang sana jarang bawak motor. So si Zharif ni relax ja bawak motor dia atas tempat pejalan kaki semua. Pastu masuk terus dalam kawasan uni which majority orang lain memang berjalan ja. Diorang dengar ja bunyi press minyak tu semua ke tepi. Mesti senang nak pick up awek Korea bawak motor besaq ni kan. Haishhhhh. Btw pardon me gambaq bawah ni dah sedddih since hari dah gelap.

Korea National University. Again, Hogwarts!
Eh macam sama ja dengan bangunan Ewha tadi? Copy paste ka?
Stairway to Heaven katanyaaa. Ka hell? Tangga tinggi camni semput wehh. Well diorang panggil centu sebab area ni tersangatlah cantik bila spring sebab kiri kanan tu penuh bunga.


Ingatkan like finally boleh la balik. Si Zharif ni bawak pi rumah dia pulak. Gambaq rumah dia hampa nak tengok jugak? Haish gambaq dalam rumah takdak la. Amboih hampa pi rumah orang first time jumpa boleh pulekk nak bergambaq bagai. OK kali ni awkward gila since ada housemates dia ramai. Adehhh. Awkward tak awkward boleh pulak join depa layan movie Antman. Padahal esok nak balik Malaysia dah ni. And yes, barang satu apa pon tak kemas lagi. Since Zharif asyik suruh tidoq rumah dia, MD ikut ja la. Tak sampai hati pulak nak suruh dia hantaq pi subway station memalam ni. Adeh. Taktau la esok nak jadi apa. Apapon, lena ja la dulu. Selesanya finally tidoq ada heater yang betul-betul berfungsi. Zzzzzzzz


-----End of Day 9-----




Total Spend Day 9

  • Hot Cappuccino Vending Machine : 500KRW
  • Alchon Cheese Albap : 4500KRW
  • 5 Socks : 5000KRW
  • T-money Topup : 10000KRW
  • Mixed Souvenirs : 30000KRW
  • 5 I Love Korea T-shirts : 30000KRW
Total spend day 9 : 80000KRW

Total spend from previous day(s) : 475560KRW
Overall total spend : 555560KRW





Teaser for Day 10


Day 10 nak balik dah weh. Teaser apanya lagi?


Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

22 April 2016

Korea Autumn/Winter Trip 2015 Day 8 : K-pop Tour, Itaewon

Assalamualaikum
29th November 2015 | Sunday 

Ohohoi! K-pop haters janganlah lari. Entry ni balance. Sesuai untuk semua golongan haters atau lovers. Haha. Takdak pon fefeeling k-pop sangat. In fact, serba salah rasa nak tulih entry hari kelapan ni. Tanya la sebab apa tanya la tanya la...

K-pop Tour

Jual pepero ka jual rupa. Cuba la boh muka ceq ni! Baru padan perisa coklat sama ngan warna kulit ceq. Mesti hampa loya baca kan.

Well, actually my 8th day was spend for a k-pop tour. Ya k-pop. Yang laki dia mekap siap lukis tajam kat hujung mata tu lagi on point dari gigirls kat luaq sana. Hahahaha. Yeah, dalam 10 hari trip Korea tu sempat jugak MD selit k-pop tour ni. Tapi! After much consideration, I think it's the best to discard that part in detail from this entry. You know, it doesn't bring any benefit in any ways. Yes, kalau ikutkan nak sangat tulis for my own memory tapi takut nanti hampa terikut-ikut pulak. Eh hang pi boleh? Errrr. Emmm. Errr. I cannot control myself ok! 

Found this along the journey. Cohmells.
Macam nak kutip bawak balik rumah ja. Tapi nanti malaikat rezeki tak masuk rumah pulak ada patung. Erkk
Rajin betoi la depa dok buat menatang ni banyak-banyak.
Yang EXO bawah tu nak ambik gambaq bukan main susah lagi sebab asyik penuh ja dengan gadis-gadis fanatik peluk takmau lepas. Oppa-oppa exo tu takmau kat hampa aih! Hahaha. Lawak ja noh.
Turn ceq pulak menggedik bila nampak SNSD punya. Like OMG OMG OMG saranghae. Ceh dua kali lima ja. Baling selipar mau?
The king i guess? Oppak hang hijau.

Let me tell you about my concern. I've seen enough. Fanatic fans who eagerly wait for hours depan entertainment company just to catch a glimpse of their peberet artist. Chance 1 dalam 9999 kot. Pastu yang menggedik posing sakan depan company tu sampai kena tegur dengan pak guard. Adeh Iolls yang sebangsa ni yang rasa malu. Ya la dah terjerit sana terpekik sini memang la kena marah ya adik-kakak sekalian. And tu tak masuk lagi yang habis beratus beli souvenir kpop bagai. Hmmmm. So kesimpulannya, ceq rasa better xpayah include la my kpop tour tu semua sebab takmau encourage hampa semua berkpop jugak. Ceq sayang hampa tau dak. Sayang orang islam and melayu kita ni. Haaaa camtuhhhhh. 


Btw look what I found. Rent a bike guys! Guna T-money. 1000won untuk 30 minit rasanya. Memang cari pasal la kan winter-winter nak kayuh basikal. Keras kejung lubang hidung ko!

Itaewon

Direction : #Exit3 – Straight 100m – Right 160m – Left 200m to the mosque

So after seharian buat benda-benda tak berfaedah, I went to Itaewon. Itaewon ada masjid. Kembali ke pangkal jalan ya tuan-tuan. Banyak sangat melagha pagi tadi. Oh and sepanjang the kpop tour siang tadi I didn't spend a penny langsung! Mak pesan jangan habiskan duit beli benda merapu. Makan takpa. Hahaha I should blame my mom for making me fat lol.

Anyway, Itaewon is a syurga to makanan halal! Itaewon Station Exit 3 guys. Maaf gambaq-gambaq tak lawa. Ya la perut dah bunyi siap high pitch tahap lagu Ziana Zain dah boleh lagi nak ambik gambaq memang herot petot habih la. Kebuloq gila dari pagi tak makan hoi.










Haaa hampa pilih ja hampa nak makan apa. Melayu arab turki india semua ada. Eh tak semua la. Satgi hampa mengidam patin tempoyak memang dia bagi makan kasut ja la jawabnya. Honestly, rasa rugilah datang Korea tapi makan dekat kedai-kedai yang ada ja dekat Malaysia. Siap ada yang pi makan ayam penyet bagai. Dheiii kat Malaysia tak pernah jumpa ka? Lainlah kalau student Malaysia yang belajaq kat sana mengidam nak makan makanan Malaysia takpa la jugak. Ni tourist yang baru sehari dua pon gigih mengidam makanan Malaysia sama. But maybe makanan Korea tak kena dengan tekak dia la kot. Tekak melayu ori betul ni. For me rugilah datang sini tak makan local cuisine. just my humble opinion.

Dinner at Eid Muslim Restaurant

Direction : Continue walk straight 150m from Mosque gate

Eid Restaurant/ Weh spoil gila kereta depan tu. Tepilah! Semak ja. Baling batu baru tau. Ntah-ntah kereta tokey. Haha
Dalam dia kecik ja. Ni pon beberapa minit sebelum BOOOM makhluk umat manusia memenuhi ruang.
Tokey/tukang masak dia memang Korean. So  memang authentic betul la.

Faham tak lepas I ordered my food, there's this honeymoon couple dari Malaysia jugak datang. And the owner suruh kami share meja. Awkward gila weh! And that's why jugak lah, takdak gambaq untuk food yang MD makan. Sempit nak berdiri angkat phone pon susah. It's Bulgogi for 10000KRW (Nasi dengan daging). I guess it's more awkward for the couple. Takleh nak sweet-sweet romantik bagai. Lol sorry. 

And as for the food, Baru pukul 7pm lebih dah left with only 3 choices from the menu. Adehh. Target samgyetang sebenaqnya which is ginseng chicken soup tapi dah habis. Restaurant ni sangat popular with Malaysian. Always full house. The couple cakap dah datang a day before masa lunch tapi padat gila so decided makan dekat Makan Restaurant. Gambar ada kat atas ya restoren tu. The lady cakap bulgogi Makan Restaurant tu lagi sedap. Who knows.


Do singgah and tell me your experience.
Habis makan, solat pulak dekat Itaewon Mosque. Ni jalan naik dia. Kena panjat bukit sikit. Jenuh jugak la bawak perut lepas makan tadi. Bergoyang-goyang boing boing boing
So ni lah dia masjid utama dekat Seoul. Allahuakbar Subhanallah Alhamdulillah! See korang dah buat pahala zikir. Huhu
Masa ambik wudhu' tu rasa air dia perghhhhhhhhh. Macam ice blended. Ice bucket challenge ka ni? Winter bhaiii!

After solat decided to balik terus. Kalau based on entry ni macam tak buat apa ja kan harini. Ekceli berjalan jauh gila kot all day cuma decided untuk tidak ditulis for good. Anyway sampai kat station DDP tu boleh lagi merayap randomly along the street sebelum masuk hostel. End up jumpa ni.

Gerbang apakah? Dongdaemun gate rasanya. 

So that's it. What a boring entry kan. Adeh. Bagi cukup syarat day 8 ja. And day 8 is where I spent money the least throughout the journey. Dah nak habis dah entry trip Korea ni. Mesti hampa pon dah bosan kan baca. Orang Kedah cakap cemuih. Ya la ya la babai.


-----End of Day 8-----




Total Spend Day 8


  • Bulgogi : 10000KRW
Total spend day 7 : 10000KRW

Total spend from previous day(s) : 465560KRW
Overall total spend : 475560KRW



Teaser for Day 9

My dream house!!!! Tapi macam rumah-rumah dalam cerita hantu la pulekkkk Conjuring blurghhhhh

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome