Minions

27 May 2011

Cikgu Disaman Salah Siapa???

ASSALAMUALAIKUM

Late post about teacher's day...


Sometimes... those years yang x maju and serba kekurangan is better than today.. What?? Are you crazy?? How would you stand a minute without fan or air-conditioner... Panas lah!! Ok.. Thats not what i mean.. What I mean is that SIKAP orang zaman dulu bila kerja yang tak pernah pentingkan duit.. If you know what I mean.. Money is not everything on those good old days.. Back to the scope, it is about life of teachers today and teachers 50 years ago...


I'm not trying to buruk-burukkan nama guru.. No!!! Tak berkat la ilmu yang I belajar. It just SOME, yes SOME of teachers nowadays yang sangat berbeza dengan teachers zaman lampau. Lets see some examples..


guru dulu sangat dihormati
muridnya akan kenang sampai mati



guru sekarang selalu dicerca
kutuk maki jadi perkara biasa



guru dulu semua orang sayang
nama guru disebut pagi petang



guru sekarang ramai yang dah benci
bapak emak turut sama caci




guru dulu gaji sikit tak kisah
orang kampung masih tak pandang rendah
guru sekarang komen gaji sikit
dalam kepala duit duit duit
guru dulu buat kerja ikhlas setia
curah bakti gaji nombor dua
guru sekarang banyak campur bidang kerja
bisnes sendiri kerana gaji tak cukup belanja
guru dulu kayuh basikal pergi sekolah
panas hujan semuanya tak kisah
guru sekarang ramai yang ada kereta
tiap pagi datang sekolah lambat juga
guru dulu kelulusan tidaklah tinggi
tapi selalu punya ilham terpuji
guru sekarang punya ijazah tambahan
selalu juga ingkar mengikut arahan
guru dulu mendidik untuk jadi orang
asuh murid hindari perbuatan terlarang
guru sekarang sibuk ujian naik gaji
murid lintang pukang tak mengaji
Anyway... it doesn't mean all teachers like that ok... Just SOME of them. Maybe just 1 over 1 million.. Bukan salah guru saja. Students pun shouldn't suppose to be rude to your teacher.. Ramai orang zaman sekarang dah hilang respect kat pendidik anak bangsa ni.. Parents pon kena la work as a team dengan guru2.. Sikit2 SAMAN.. Sikit2 SEE YOU IN COURT! Hello? They trying their best nak didik anak you and now you nak saman mereka pulak?? Apa nak jadi dunia zaman sekarang..




Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

20 May 2011

Hey Girl! How About This.

Assalamualaikum


Ok... Firstly, this entry is written speacially  for a young girl yang sangat tidak sopan di blognya... KLIK SINI untuk lihat blog beliau...


Entry ini diubahsuai dari entry beliau...


Excuse me cik adik free hair urban!! Dengar sini Doct. nak nasihat!! {guna Doct. la untuk doctor.. cam sopan ckit.. hehe} (Doct. nak nasihat, bukan nak kutuk, tapi nak tazkirah, nak bagi ceramah agama, Doct. memang nak kasi NASIHAT) Kalau nak kutuk ke hape ke... Just shout to me OK! Sekarang ni Doct. nak nasihat cik adik ni. Geram sesangat la kat Cik Lovesucks ni.. Tak puas ati sila tinggal komen ok... I care :


Doct. tau la cik adik nak menyegak dengan free hair. Tu Doct. tak heran la. Tapi serius Doct. menyampah gile tengok orang free hair tak puas hati plak kat orang bertudung.. cik adik lagi terdedah semuanya... Pejadahnya ni? Bukan ke SEMUA PEREMPUAN muslim kena tutup aurat? Ke rambut tak masuk dalam zone aurat? Cik adik fikir Allah kasi ehem kat cik adik suruh tayang kat semua orang dengan free hair and low cut neck tu? Orang lain pun ada la.. Pandai ja diorang jaga... At least cover la jugak kan.. Apakah motif cik adik free hair ni? Apakah ilusi yang cuba cik adik tampilkan?


Uit cik adik free hair yang suka tayang rambut.. Tau la rambut panjang pun.. Tak payah la nak tayang satu dunia.. Rambut cik adik tu dah memang aurat, takleh nak tayang, takyah la gedik nak bergaya sana sini! Haram la woi... Cik adik dah la tak pakai tudung pastu kutuk pulak yang pakai tudung. Kelakar la wei.. Desperate gile ke nak tayang rambut panjang? pe cik adik ingat orang tak tau cik adik  tak sanggup beli tudung, selendang yang bidang besar-besar sebab nak tunjuk ilusi rambut cantik cik adik yang komfem aurat tu kan? Tayang sana sini bajet orang takde rambut. Sadis gile.


Woi cik adik free hair urban yang kononnya nak tiru Britney Spears! Cik adik tu Islam. Tak payah la nak tayang rambut kembang tu ala-ala Britney Spears. Dia tu botak pun lawa. At least dia tu kafir. You are Muslimah.. Britney tu tayang aset sana sini pun.. dia bukan tahu dosa pahala.. Cik adik tu pulak.. Leh tak pakai tudung elok-elok? Ni dok mengurai sana sini cam Kak Limah dah Doct. tengok. Dah tu yang paling takleh blah. Ada hati plak nak mengutuk orang yang pakai tudung. Apa kepala terhantuk kat penyidai kain ke time nak kuar?


I see hair...

Haih... macam-macam...



Rasulullah s.a.w. bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, yang bermaksud:


“Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian.”

(Riwayat Muslim)

Balasan bagi orang yang melanggar larangan Allah, ialah azab yang amat pedih, antaranya:
  • Balasan wanita yang membuka rambut kepalanya selain suaminya dan keluarganya, akan digantung dengan rambutnya di atas api neraka sehingga menggelegak otaknya, berterusan selama ia tidak menutupnya.
  • Dada yang sengaja dibuka atau ditonjolkan supaya kelihatan seksi, akan di gantung atas api neraka dengan pusat dan buah dadanya diikat dengan rantai neraka sebagai penggantungnya
  • Betis dan paha yang terselak - selak , sedia untuk dipanggang , pedihnya tidak terkira .
  Antara Peristiwa Mi'raj 
* Wanita menangis sambil meminta pertolongan tetapi tiada yang sanggup membantu. Gambaran balasan wanita yang berhias bukan   kerana suaminya. 
* Wanita tergantung pada rambutnya, otaknya menggelegak dalam periuk. Balasan wanita yang tidak menutup auratnya (rambut)  
* Wanita yang mukanya hitam dan memamah isi perutnya sendiri. Balasan wanita yang mengoda dan menghairahkan lelaki. 
* Lelaki dan wanita dimasukkan besi pembakar daging dari duburnya, keluar hingga ke mulutnya. Balasan orang yang membuat fitnah, mengejek dan mencaci.
* Lelaki dan wanita kepalanya terbenam dalam api, dituang pula air panas ke badannya lalu melecur seluruh tubuhnya. Balasan orang yang berusaha ke arah pergaduhan sesama manusia. 


Astaghfirullahal'azim.. Pedihnya azab akhirat.. Hell?? What do you mean? Cuba la tengok azab kat atas tu.. Sanggup??

And yeah baby, ikut suka hati Doct. la nak cakap pe pon.. this is my blog.. if i wanna give you advice, suka hati lah... You yang bagi green light kan..

Bengang? Sakit ati? Mengucap!

Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

11 May 2011

Hukum Menyambut Hari Ibu

Assalamualaikum

Fesbuk says... Hari ibu itu haram... ok2... msti ramai yg udah tau pasal ni kan... well.. if u dont know... teropong kat sini... wokeh dah baca??? uiks.. blog ni ada pembaca ka... ah.. x kira... nak prasan gak.. huhu... banyak 'ancient lagend' dikaitkan ngan hari ibu ni... From Rhea (Ibu Tuhan Greece) to Mary or Maryam dikaitkan dengan mommy's day ni... so... ayuh usha whats ulama's say about this..


Some ulama' s say that sambut hari ibu ni HARAM while other said it is HARUS...


HARAM


Syaikh Muhammad bin Shalih al-Utsaimin cakap haram... he said that Islam's celebration are only Eidul Fitri and Eidul Adha and also our precious day, Jumaat. Other than these... it's bid'ah base on hadis:


“Barangsiapa mengada-adakan perkara baru dalam urusan (agama) kami ini yang bukan (bagian) darinya maka hal itu tertolak.” (HR. Bukhari Muslim)

Dan

“Barangsiapa melakukan suatu amalan yang tidak kami perintahkan, maka hal itu tertolak.” (HR. Muslim)

dan kata beliau lagi... ibu lebih berhak dimuliakan sepanjang masa daripada hanya ada exact time dalam setahun...

HARUS

base on hadis

“Sesungguhnya setiap perbuatan itu disertakan dengan niat dan sesungguhnya setiap orang itu apa yang diniatkan. Barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya kerana Allah dan Rasulnya dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia atau kerana perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya kepada apa yang dihajatkannya”. (Muttafaqun Alaih)

It says that amalan yang x berdasarkan semata-mata kerana Allah x kan dapat ganjaran pahala... hasil yang akan diperolehinya hanyalah berdasarkan niatnya... sama gak la ngan Hari Ibu.... if niat untuk puja selain Allah... komfemlah ianya satu kekufuran yang nyata.. kat Malaysia, ianya diambut tepat dengan hadis rasulullah :

Telah bersabda Rasulullah kepada seorang lelaki ketika ditanyakan kepada baginda : “Siapakah manusia yang paling layak aku berbuat kebaikan padanya? Rasulullah bekata : ibu kamu, kemudian  siapa? Berkata Rasululah : ibu kamu, kemudian siapa? Berkata Rasulullah : ibu kamu, kemudian siapa? Ayah kamu” (Muttafaqun Alaih)

Dan firman Allah:

“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)”. [ Al-Isra’: 23]

Daripada hadis and firman allah tu... maka sambut hari ibu secara x lgsung dapat mengingatkan keperitan yang ibu tempuhi dalam membentuk anak mengikut ajaran yang benar... dengan sambut hari ibu, we could make semua wanita yang bergelar ibu kat dunia ni happy and berbuat baik kepada manusia sangat dianjurkan agama seperti yang Syeikh Siddiq Al-Minsyawi cakap dalam kitabnya iaitu Syarhu Al-Arbain An-Nawawiyah...

Kesimpulannya... menggembirakan inu dengan cara meraikan Hari Ibu adalah sesuatu yang dituntut dalam islam, manakala menyambut Hari Ibu untuk memuja selain Allah adalah kekufuran yang nyata... So x salahla bagi kita untuk menggembirakan ibu kita and we should always appreciate them...

Anyway... I called my mother last Mother's Day...

Me : Happy Mother's Day!!!
Mom : Thank you...
Me : Mak happy tak adik wish kat mak??
Mom : Hmmm.... 

See??? my mom was happy... oh look!!! there she is...



Enjoyed? Annoyed? Drop a comment below

 

Copyright © 2016 | Designed by Mr Doctor

Best viewed with Google Chrome